Теми статей
Обрати теми

Військовий облік у ФОП: обов’язково чи ні?

Чи поширюються на фізичних осіб — підприємців вимоги щодо військового обліку найманих працівників?

Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII та Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок, Порядок № 1487), передбачено, що персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх роботи ведеться підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності.

Зверніть увагу, у Порядку про фізичних осіб — підприємців мова не йде!

Генеральний штаб Збройних Сил України у вересні 2017 року (лист від 27.09.2017 № № 321/5989) на подібне запитання відповів, що «ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних за місцем роботи визначено на усіх підприємствах, незалежно від їх підпорядкування та форми власності».

Якщо ж подивитися на Державний класифікатор України ДК 002:2004, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 № 97, то побачимо, що він визначає, зокрема, такі організаційно-правові форми господарювання:

ПІДПРИЄМСТВО — самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом влади або місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами, як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності. Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту, є юридичною особою.

ОРГАНІЗАЦІЯ (УСТАНОВА, ЗАКЛАД) включає в себе такі форми господарювання, як установа і заклад, — організаційна структура, створена однією або кількома особами (засновниками), які не беруть участі в управлінні нею, шляхом об’єднання (виділення) їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками, за рахунок цього майна. Особливості правового статусу окремих видів організацій, закладів, установ встановлюються законом.

ПІДПРИЄМЕЦЬ — ФІЗИЧНА ОСОБА, громадянин України, іноземний громадянин, особа без громадянства, що здійснює підприємницьку діяльність за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи.

Тож, як бачимо, ФОП, як форма господарювання, не є тотожною підприємству, установі чи організації і тому норми Порядку № 1487 не поширюють на них свою дію.

ФОП не мають обов’язку вести персональний військовий облік і не підлягають за це притягненню до відповідальності, визначеної відповідними нормами.

Важливо! Фізична особа — підприємець, яка є роботодавцем, може прийняти рішення вести військовий облік самостійно з урахуванням вимог чинного законодавства.

Водночас обов’язок стати на відповідний облік у центрах комплекування та соціальної підтримки залишається у тих осіб, які уклали трудові договори і є найманими працівниками у фізичних осіб — підприємців.

Порядок № 1487 визначає, що призовники, військовозобов’язані та резервісти, винні в порушенні вимог правил військового обліку, несуть відповідальність згідно із законом.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 210 КУпАП) передбачено, що порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку —

тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,

а таке саме вчинене повторно протягом року порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період —

тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі