Теми статей
Обрати теми

Порушення ведення військового обліку та відповідальність

Що буде, якщо порушити норми ведення військового обліку або не вести його взагалі?

Порядком ведення військового обліку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487, передбачено, що посадові особи державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію несуть відповідальність згідно із законом, зокрема за:

— несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів і неподання відомостей про таких осіб;

— неподання до центрів комплектування та соціальної підтримки списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць;

— прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку;

— незабезпечення оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до центру комплектування та соціальної підтримки, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти, призовні дільниці.

Такі правопорушення нлежать до адміністративних, передбачених, зокрема, статтею 2101 КУпАП. Пов’язані з ними справи розглядають відповідні центри комплектування і соціальної підтримки. Їх уповноважено на складання відповідних адміністративних протоколів, зокрема, під час перевірок ведення військового обліку.

Отже, порушення посадовими особами законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу від трьох тисяч чотирьохсот гривень до п’яти тисяч ста гривень.

Повторне протягом року вчинення такого порушення, а також вчинення його в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти тисяч ста гривень до восьми тисяч п’ятисот гривень.

Миру нам!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі