Теми статей
Обрати теми

Нюанси персонального військового обліку жінок

На підприємстві запроваджується військовий облік, тож потребуємо відповіді на такі запитання: які категорії жінок підлягають військовому обліку і чи потрібно ставити на облік жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту, автоматично? Що робити, якщо жінка працює і навчається за медичним або фармацевтичним напрямком або коли жінка, що вже працює, отримала освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю до 2023 року, але не перебувала на військовому обліку?

Відповімо на ці запитання з урахуванням чинних змін.

Які категорії жінок підлягають військовому обліку?

Закон України «Про військовий обов’язок» передбачає:

обов’язковому військовому обліку підлягають жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність;

за бажанням на військовий облік військовозобов’язаних беруться жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю (Перелік таких спеціальностей затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313) та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

Чи ставимо на облік жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту, автоматично?

Для відповіді на це запитання уважно прочитаємо Порядок ведення військового обліку, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487. Персональному військовому обліку підлягають призовники, військовозобов’язані та резервісти і ведеться він, зокрема, на підставі інформації їх військово-облікових документів.

Тож обов’язковій постановці на персональний військовий облік в державних органах та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають жінки з числа військовозобов’язаних та резервістів, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність та не досягли граничного віку перебування у запасі.

Списки персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487) складаються окремо за такими групами:

— перша — список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) офіцерського складу;

— друга — список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;

— третя — список персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів з числа жінок;

— четверта — список персонального військового обліку призовників.

За власним бажанням на облік можуть становитися жінки, які мають спеціальності та/або професії, споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, перелік яких затверджений Міноборони. Беруться вони на військовий облік на загальних засадах.

Що робити, якщо жінка працює і навчається за медичним або фармацевтичним напрямком?

Заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список таких жінок (додаток 14 до Порядку № 1487) до відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Але ці списки є лише підставою для оформлення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (! без визначення ступеня придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення попередньої інформації до Єдиного державного реєстру.

Взяття жінок саме на військовий облік у центрах комплектування здійснюється лише після завершення навчання і визначення їх придатності до військової служби, з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа, що, у свою чергу, буде підставою для постановки на персональний військовий облік таких жінок на підприємствах, в установах та організаціях.

Що робити, коли працююча жінка отримала освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю до 2023 року, але не перебувала на військовому обліку?

Відповідь на це запитання ми знаходимо в Порядку № 1487, і вона буде стосуватися жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю до затвердження цього Порядку, але не перебували на військовому обліку у територіальних центрах комплектування і не отримували військово-облікового документа.

Отже, якщо на підприємствах, в установах та організаціях вже працюють такі жінки, то керівники підприємств, установ та організацій повідомляють про них відповідним територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки.

Якщо ж такі жінки мають намір працевлаштуватися, то вони можуть бути працевлаштовані як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Бережіть себе та своїх жінок! Миру нам!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі