Теми статей
Обрати теми

Звільнення мобілізованого: строковий трудовий договір

Чи можна звільнити мобілізованого працівника у зв’язку із закінченням строкового трудового договору?

Відповідно до норм пункту 2 ст. 36 Кодесу законів про працю України (далі — КЗпП) підставою для припинення трудового договору є закінчення його строку, крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення. Тобто укладаючи строковий трудовий договір, працівник надає добровільну згоду на його припинення у визначений сторонами трудового договору строк.

Однак мобілізований працівник підпадає під гарантійні норми частини 3 ст. 119 КЗпП, які за таким працівником зберігають місце роботи і посаду. До речі, зверніть увагу, що під ці норми підпадає не тільки категорія мобілізованих працівників, а й деякі інші.

Тож за мобілізованим працівником навіть після закінчення строкового трудового договору має зберігатися його місце роботи і посада.

А припинити дію трудового договору з цим працівником на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП, у зв’язку із закінченням строку трудового договору, можна буде після закінчення проходження служби.

Отже, підсумуємо. Гарантії, передбачені нормами ч. 3 ст. 119 КЗпП, поширюються на всі категорії працівників, які зазначені у цій частині, незалежно від того, укладений із ними строковий чи безстроковий трудовий договір. Тому не треба одразу звільняти мобілізованого працівника після закінчення строкового трудового договору. І не треба боятися, що у разі збереження йому місця роботи і посади строковий трудовий договір переросте в безстроковий, для цього потрібні інші підстави. Днем звільнення такого працівника буде день його фактичної демобілізації, про що роботодавцю потрібно буде видати відповідний наказ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі