Теми статей
Обрати теми

Десять робочих нюансів організації військового обліку на підприємстві

В організації ведення військового обліку на підприємстві слід звернути увагу на 10 основних робочих нюансів.

1. Є три категорії осіб, стосовно яких має бути організовано ведення військового обліку:

— Військовозобов’язані,

— призовники,

— резервісти.

Тож якщо на підприємстві є хоча б одна така особа, потрібно організовувати військовий облік. Від кількості вищезазначених категорій осіб, які працюють на підприємстві, залежить кількість осіб, які будуть їх обліковувати.

2. Для призначення відповідального за ведення військового обліку керівник підприємства має:

— видати наказ (розпорядчий документ), яким покласти виконання обов’язків з ведення військового обліку або доручити службі персоналу чи окремому працівникові вести персональний військовий облік;

— затвердити посадову інструкцію для окремої особи або (якщо військовий облік стане додатковим обов’язком) внести відповідні зміни до посадової інструкції працівника, який буде виконувати ці обов’язки разом із своєю основною роботою;

— поінформувати відповідний ТЦК про призначення.

3. Якщо військовий облік на підприємстві не вівся, то варто розпочинати його із збору необхідної для його ведення інформації.

для призовників

посвідчення про приписку до призовної дільниці

для військовозобов’язаних

військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

для резервістів

військовий квиток

Тому керівник може видати розпорядчий документ чи доручення про надання працівниками (призовниками, військовозобов’язаними та резервістами) військово-облікових документів особі, яка здійснює ведення військового обліку.

У роботодавця є підстава вимагати у працівника військово-облікові документи чи відповідну інформацію, оскільки вони потрібні йому для ведення персонального військового обліку.

4. Для належної організації ведення персонального військового обліку на підприємстві необхідно підготувати відповідну номенклатуру, яка буде складатися більшою мірою з заповнених форм і документів, передбачених Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.

5. План роботи з військового обліку. Його необхідно розробити і затвердити на 1 рік. Він допоможе, зокрема, запобігти пропуску контрольних дат подання звітності, дозволить проводити планову роботу по інформуванню працівників підприємства про їх обов’язок виконання правил військового обліку тощо.

6. Керівнику підприємства разом з відповідальною особою за ведення військового обліку слід подбати про виготовлення наочних правил військового обліку і розмістити їх на видному місці в загальнодоступних приміщеннях підприємства. Тобто таких екземплярів наочних правил може бути декілька і розміщені вони можуть бути в місцях найбільшого перебування (постійного чи тимчасового) співробітників. Про розміщення таких правил і обов’язок їх дотримання слід поінформувати працівників підприємства.

7. Під час прийняття на роботу слід здійснювати перевірку наявності військово-облікового документа або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Приймати на роботу військовозобов’язаних, призовників і резервістів можна, якщо їх взято на військовий облік у ТЦК та СП (або в СБУ чи в Службі зовнішньої розвідки України).

Головне, на що потрібно зважати під час перевірки військово-облікових документів громадян, яких приймають на роботу, це — наявність відмітки про взяття на військовий облік.

8. Працівник, відповідальний за військовий облік, під час прийняття нового працівника на роботу:

— здійснює перевірку військово-облікових документів;

— їх копіювання;

— доводить до їх відома правила військового обліку під особистий підпис.

Зверніть увагу! Стан доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів Правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу визначається з ТЦК під час перевірки!

9. Військовий облік громадян, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не ведеться!

Цей вид договорів не належить до трудових, оскільки їх порядок взаємовідносин визначається Цивільним кодексом України.

Інша правова ситуація з працівниками-сумісниками. Згiдно з КЗпП сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи.

У зв’язку з наявністю трудових взаємовідносин підприємствами ведеться військовий облік працівників, які працюють за сумісництвом.

Те ж саме стосується працівників з укладеними трудовими договорами про дистанційну, надомну роботу та з договорами про роботу з нефіксованим робочим часом.

10. Стосовно військового обліку жінок. Загальний принцип такий:

— обов’язковій постановці на персональний військовий облік на підприємствах підлягають жінки з числа військовозобов’язаних та резервістів, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність та не досягли граничного віку перебування у запасі;

— за власним бажанням на облік можуть ставати жінки, які мають спеціальності та/або професії, споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, перелік яких затверджений наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313.

Але особливості здійснення військового обліку жінок сучасного моменту такі:

— якщо на підприємстві вже працюють жінки з числа військовозобов’язаних та резервістів, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність та не досягли граничного віку перебування у запасі, то керівник підприємства повідомляє про них відповідним ТЦК та СП;

— якщо ж такі жінки тільки працевлаштовуються, то до кінця 2026 року їх можна брати на роботу як невійськовозобов’язаних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі