Теми статей
Обрати теми

Як звільнитися працівнику, який перебуває за кордоном?

Зазвичай при звільненні за власним бажанням працівник подає роботодавцю власноруч написану заяву про звільнення з підписом, датою складання та датою звільнення. Перебуваючи за кордоном, складно дотриматися умови подати роботодавцю власноруч підписану заяву на звільнення. Тож як бути?

Так, зазвичай відповідно до нормативних вимог працівник повинен подати роботодавцю письмову заяву про звільнення з власним підписом, датою складання та датою звільнення. Перебуваючи за кордоном, це зробити складно, тому є декілька варіантів, які узгоджуються з вимогами:

1. Оригінал заяви на звільнення можна надіслати на офіційну адресу роботодавця міжнародною поштою. Водночас у такому випадку слід подбати принаймні про певні моменти, які в межах України легко врегулювати, а за кордоном — ні:

— про опис вкладення конверту (бо це не буде рекомендований лист з повідомленням);

— про те, щоб дата звільнення корелювалася із строками доставки листа роботодавцю.

2. Можна надіслати скановану власноруч написану заяву на звільнення на офіційну електронну пошту роботодавця. Водночас є ризик, що лист може бути відфільтрований як «спам» і буде видалений. Те ж саме можна зробити, надіславши скановану копію на офіційні засоби комунікації роботодавця (месенджери, соціальні мережі тощо). Але роботодавець може відмовити у прийнятті такої заяви, оскільки не зможе пересвідчитись, чи дійсно це ви її направили і чи дійсно це ваше волевиявлення.

3. Щє один варіант — скановану заяву підписати електронним цифровим підписом (ЕЦП) і разом із протоколом ЕЦП надіслати на електронну пошту чи, якщо роботодавець використовує певну систему електронного документообігу, надіслати її за допомогою цієї системи. У такому випадку обов’язково слід запросити автоматичні відповіді щодо одержання адресатами вашої заяви на звільнення в порядку ст. 11 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Зверніть увагу! Усі ці дії мають бути спрямовані не тільки на направлення заяви, а й на збирання доказів її отримання! Є судові прецеденти, в яких суд, зокрема Верховний, ставав на бік роботодавця і відмовляв працівнику у позові, оскільки ним не було надано доказів одержання адресатами електронних повідомлень відправника, що є порушенням статті 11 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі