Теми статей
Обрати теми

Право на додаткову соціальну відпустку працівникам із дітьми до 15 років

Чи має право працівниця, у якої троє дітей віком до 15 років і яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на додаткову соціальну відпустку за цей період?

Ні, не має.

За загальними нормами додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, належить до соціальних відпусток. Право на соціальну відпустку має як мати, так і батько дитини.

У ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504 міститься перелік категорій працівників, які мають право на таку відпустку. Вона надається одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків. Тобто якщо у відпустку йде, наприклад, мати дитини, батько скористатися такою відпусткою у поточному році не може. І навпаки.

У нашому випадку працівниця має право на соціальну відпустку, але надавати одночасно дві відпустки не можна, тому зазначену соціальну відпустку може взяти батько дитини. Тож якщо один із батьків планує йти у соціальну відпустку, то він має надати роботодавцю підтвердні документи. Основними документами є копії свідоцтв про народження дітей. Але якщо дитина належить до певних пільгових категорій, додатково (залежно від ситуації) потрібно подати копію:

— посвідчення про інвалідність дитини;

— рішення суду про усиновлення чи свідоцтва про усиновлення дитини;

— свідоцтва про розірвання шлюбу;

— договору про влаштування дітей до прийомної сім’ї тощо.

Обов’язковим є також документальне підтвердження того, що один із батьків ще не скористався соціальною відпусткою. Таким документом може бути довідка довільної форми з місця роботи, видана кадровою службою чи бухгалтерією.

Отже, працівниця матиме право на додаткову соціальну відпустку після виходу на роботу за поточний рік, якщо батько не скористався такою відпусткою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі