Теми статей
Обрати теми

Резидент Дія Сіті та трудові договори

На які нюанси слід звернути увагу при укладанні резидентом Дія Сіті трудових договорів? Чи можна їх укладати за різними формами залежно від особливостей виконання роботи?

Резидент Дія Сіті може укласти з фізичною особою:

— трудовий договір;

— гіг-контракт;

— цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) на виконання робіт чи надання послуг.

Укладання ЦПД не відрізняється від його оформлення у звичайних суб’єктів господарювання. А ось укладання трудового договору та гіг-контракту дійсно має свої нюанси.

Загалом резидент Дія Сіті, як і будь-яка інша юрособа, має право укладати з фізичними особами трудові договори. Трудовий договір може бути безстроковим або строковим (на визначений строк чи на час виконання певної роботи).

Крім того, при наймі працівників резидент Дія Сіті може укладати з ними контракти як особливу форму трудового договору. Строк дії трудового контракту, права, обов’язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці, умови розірвання трудового контракту (в тому числі дострокового) та інші умови у цьому випадку можуть установлюватися угодою сторін.

Укладення трудового договору (контракту) оформляється відповідним наказом (розпорядженням). До моменту допуску працівника до роботи подається відповідне повідомлення за формою, затвердженою постановою КМУ від 17.06.2015 № 413 (далі — Повідомлення).

Працівник підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку (крім дистанційної роботи), а також може направлятися у відрядження, залучатися до надурочних робіт.

Працівник має право на відпочинок відповідно до встановлених обмежень робочого дня та робочого тижня, на оплачувані (не менше 24 календарних днів) та неоплачувані відпустки тощо.

Звільнення працівника резидента Дія Сіті здійснюється виключно на підставах та за правилами, що визначені КЗпП. Під час укладення трудового контракту можуть запроваджуватися додаткові умови його розірвання. У випадках, передбачених ст. 44 КЗпП, колдоговором та/або трудовим договором/контрактом, працівнику при звільненні виплачується вихідна допомога.

Як бачимо — відмінності мінімальні. Тож тепер розглянемо гіг-контракт. Це — ЦПД, згідно з яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника.

У свою чергу, резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги та забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії.

Укладають гіг-контракти у письмовій (електронній) формі. У гіг-контракті визначають:

— строк його дії,

— права, обов’язки та відповідальність сторін,

— винагороду гіг-спеціаліста,

— умови припинення гіг-контракту та

— інші умови за домовленістю сторін.

Важливо! Гіг-контракт може бути як безстроковим, так і строковим.

При цьому в разі продовження виконання гіг-контракту обома його сторонами після закінчення строку його дії гіг-контракт вважається продовженим на такий самий строк і на таких самих умовах (ч. 2 ст. 18 Закону № 1667).

Або — у гіг-контракті потрібно чітко зазначити, що він не продовжується після закінчення строку його дії.

Цікавий момент! Кількість гіг-контрактів, які може укласти фізособа, законодавство не обмежує. Тобто один і той самий громадянин може бути гіг-спеціалістом кількох резидентів Дія Сіті. Звичайно, якщо він не підписав договір про утримання від вчинення конкурентних дій, яким забороняється укладення гіг-контрактів з іншими резидентами Дія Сіті, які здійснюють аналогічну діяльність.

Важливо! Про укладення гіг-контракту, як і у разі прийняття на роботу за трудовим договором/контрактом, податківцям слід надіслати Повідомлення. А ось вести кадрову документацію на гіг-спеціалістів потреби не виникає, оскільки тут мають місце не трудові, а цивільно-правові відносини.

З цієї ж причини гіг-спеціалісти не враховуються у визначенні нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Тобто їх не включаємо ні до розрахунку середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, ні до осіб з інвалідністю, що враховуються для виконання нормативу.

Гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента Дія Сіті можуть визначатися умови виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом:

— час виконання робіт (надання послуг);

— час відпочинку;

— умови перебування гіг-спеціалістів за визначеним місцем виконання робіт (надання послуг) та за місцем здійснення діяльності резидентом Дія Сіті;

— правила резидента Дія Сіті, зокрема щодо охорони праці у місцях виконання робіт (надання послуг) та місцях здійснення діяльності резидентом Дія Сіті, відповідальність за їх порушення;

— порядок обробки персональних даних;

— надання додаткових компенсаційних виплат або гарантій;

— інші умови виконання робіт (надання послуг).

Зверніть увагу: сторони гіг-контракту можуть погодити кількість годин на день та/або на тиждень для виконання гіг-спеціалістом робіт (надання послуг). При цьому загальна їх кількість не повинна перевищувати 8 годин на день та 40 годин на тиждень. Якщо гіг-контрактом цей момент не врегульований, то вважається, що гіг-спеціаліст виконує роботи (надає послуги) протягом 40 годин на тиждень.

Разом з тим сторони гіг-контракту можуть погодити умову про ненормований час виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом, якщо:

1) точний час для виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом визначити неможливо;

2) гіг-контракт надає гіг-спеціалісту право самостійно планувати свій час для виконання робіт (надання послуг);

3) виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактом потребує підвищеного рівня ініціативності гіг-спеціаліста, що передбачає періодичне виконання робіт (надання послуг) надурочно без окремих вказівок резидента Дія Сіті про це.

У такому разі обмеження робочого часу, зазначене вище, не застосовується.

Припинення гіг-контракту. Як ми зазначили раніше, відносини сторін гіг-контракту не є трудовими. Тому й правила його розірвання КЗпП не регулює. Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону № 1667 гіг-контракт може припинятися за однією з таких підстав:

1) угода сторін;

2) закінчення строку дії гіг-контракту;

3) одностороння відмова резидента Дія Сіті від гіг-контракту;

4) одностороння відмова гіг-спеціаліста від гіг-контракту;

5) втрата статусу резидента Дія Сіті;

6) підстави, передбачені гіг-контрактом.

Зауважте: у разі прийняття будь-якою стороною рішення про односторонню відмову від гіг-контракту слід повідомити про це іншу сторону в письмовій (електронній) формі не пізніше ніж за 30 календарних днів до запланованої дати припинення контракту. Але якщо таке рішення ухвалено протягом перших 3 місяців строку дії гіг-контракту, то строк повідомлення скорочується до 3 календарних днів. Водночас гіг-контрактом можуть бути встановлені інші порядок та строк повідомлення.

Частина 6 ст. 18 Закону № 1667 дозволяє резиденту Дія Сіті зменшити строк повідомлення гіг-спеціаліста про односторонню відмову від гіг-контракту.

Але за це доведеться заплатити. За кожен робочий день зменшення строку повідомлення виплачується грошова компенсація у розмірі, визначеному гіг-контрактом, але не меншому за поденну винагороду гіг-спеціаліста за кожен такий робочий день. Причому в цьому випадку припинити гіг-контракт резидент Дія Сіті може негайно — одночасно з врученням (або направленням в електронній формі) повідомлення про односторонню відмову.

Та майте на увазі! Забороняється одностороння відмова резидента Дія Сіті від гіг-контракту у період вагітності та протягом перерви у виконанні роботи у зв’язку з вагітністю та пологами гіг-спеціаліста. Також підприємство не зможе відмовитися від гіг-контракту в односторонньому порядку в період хвороби гіг-спеціаліста, крім випадку тимчасової непрацездатності, що триває більше місяця (безперервно).

Важливо! Однією з підстав для припинення гіг-контракту (на відміну від трудового договору/контракту) є втрата юридичною особою статусу резидента Дія Сіті. Гіг-контракт вважається припиненим в останній день третього календарного місяця, наступного за календарним місяцем, у якому внесено запис про втрату статусу резидента Дія Сіті до реєстру Дія Сіті, якщо гіг-контрактом не встановлено менший строк або його не припинено раніше з іншої підстави.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі