Теми статей
Обрати теми

Компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки під час воєнного стану: підстави

Чи може бути виплачено грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки під час воєнного стану, якщо роботодавець обмежив цю відпустку?

Так, компенсація може бути виплачена, але за певних умов.

Згідно з частиною першою статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарних дні за поточний робочий рік.

Тож у разі якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Але у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (даліЗакон № 504) у період дії воєнного стану не застосовуються. На цьому, зокрема, також наголошує Мінекономіки у своєму листі від 03.05.2023 № 4706-05/20086-09.

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону № 504.

Слід нагадати, що відповідно до статті 2 Закону № 504 право на відпустки забезпечується забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 Закону № 504.

Частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією за бажанням працівника. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Висновки

  • За дні невикористаної щорічної відпустки має бути виплачено грошову компенсацію лише за бажанням працівника і лише після використання ним 24 календарних днів щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі