Теми статей
Обрати теми

Що є сумісництвом та як воно оплачується

У своєму роз’ясненні від 7 липня 2023* Державна податкова служба України торкнулася деяких питань укладання трудових договорів (угод) за сумісництвом. Зокрема, визначилася з тим, що працівник не може в одну одиницю часу виконувати роботу за основним місцем роботи та за сумісництвом. Давайте і ми розглянемо це неоднозначне питання.

* tax.gov.ua/media-tsentr/novini/689868.html

Частина 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) визначає, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Ця норма дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, додатково укладати трудові договори (угоди) за сумісництвом. Оплата праці за сумісництвом також зараз регулюється нормами КЗпП.

Згідно зі ст. 1021 КЗпП, яку фактично дублює ст. 19 Закону України «Про оплату праці», сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу

З урахуванням зазначеного податкова служба робить висновок, що особа не може виконувати свої трудові обов’язки одночасно (в одні й ті ж години) за основним місцем роботи і місцем роботи за сумісництвом.

Тут можна погодитись, якщо говорити про один і той же проміжок часу, в який працівник виконує роботу в одного роботодавця та в іншого.

Разом з тим слід зазначити, що КЗпП не містить обов’язку роботодавця перевіряти часи роботи працівника за іншим місцем роботи. Замість роботодавця це може зробити податкова (особливо — у роботодавців бюджетної сфери).

Податківці, скоріше за все, будуть наполягати на тому, що зарплата нарахована неправомірно, бо працівник не міг в одну одиницю часу виконувати роботу за різними трудовими договорами і отримувати заробітну плату за той самий час у декількох місцях. У результаті правомірність формування витрат доведеться відстоювати в суді.

До податківців дуетом можуть доєднатися інспектори Держпраці, які також можуть наполягати на тому, що працівник не може перебувати одночасно на двох робочих місцях. Тож постає запитання щодо недостовірного ведення обліку робочого часу або роботи іншого працівника.

Які для роботодавця є варіанти встановлення правомірних трудових відносин роботи за сумісництвом?

Дистанційна робота — за умови, що працівник розподілятиме робочий час на власний розсуд

Гнучкий режим робочого часу, якщо працівник працює на території роботодавця і місця роботи знаходяться поруч

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі