Теми статей
Обрати теми

Штраф за ухилення від переговорів щодо укладання колективного договору

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 7629 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері колективно-договірної діяльності, яким пропонується підвищити штрафи за ухилення від участі у переговорах про укладання колективних договорів. У чому суть змін, розбираємося разом.

Законопроєкт розроблений з метою забезпечення можливості практичної реалізації положення частини першої статті 32 Закону України «Про колективні угоди та договори» в частині притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди, договори.

Законопроєктом передбачено збільшення розмірів штрафу за окремі види правопорушень:

ухилення від участі в колективних переговорах щодо підписання колективного договору, внесення змін чи доповнень до нього в разі їх ініціювання роботодавцями чи профспілками осіб, які їх представляють, — від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (чинна норма — від трьох до десяти)

ненадання інформації, необхідної для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням угод, договорів, — від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (чинна норма — від одного до п’яти)

Водночас нові штрафи не будуть сплачувати роботодавці, у штаті яких не більше 25 працівників, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців.

Також передбачається розгляд суддями районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів справ про адміністративні правопорушення щодо укладання колективних договорів та право складати протоколи про ці правопорушення уповноважених на те посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі