Теми статей
Обрати теми

Відпустка почалась. А де відпускні?

Чи правомірно виплачувати відпускні працівнику вже після початку його відпустки?

Виплата відпускних до відпустки

Вимоги щодо строків виплати відпускних установлені ч. 5 ст. 115 КЗпП, а також ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

За цими нормами заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

Тобто виплата може бути проведена як за три дні, як було раніше визначено нормами, так і навіть за день до початку відпустки. Конкретний строк чи день виплати перед відпусткою законодавство не визначає.

Водночас роботодавець може встановити і свої строки виплати відпускних, якщо колдоговором буде передбачено виплату «за _____ дні(в) до початку відпустки».

Виплата відпускних під час відпустки

Норма, про яку ми казали вище, є імперативною, якщо…

Прямої заборони щодо виплати відпускних після початку відпустки законодавство не містить. Більше того, якщо інші умови будуть передбачені трудовим договором (тобто домовленістю між роботодавцем і працівником) або колективним договором (тобто домовленістю між роботодавцем і трудовим колективом), то такі умови будуть легітимними.

Водночас є позиція, якої дотримуються Мінекономіки та Держпраці.

Статтею 9 КЗпП визначено, що умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

І, відповідно, виплата відпускних після початку відпустки є відтермінуванням належних працівникові виплат на більш пізній строк. А це можна вважати прямим погіршенням становища працівників порівняно з умовами виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше.

Тож із метою уникнення конфліктів і спорів Мінекономіки вважає недоцільним при укладенні договорів вносити до них положення, що не відповідатимуть нормам ст. 115 КЗпП, а Держпраці вважає, що виплата відпускних після початку відпустки розцінюється як порушення. Розмір штрафу залежить не від кількості працівників, права яких порушено, а від самого факту такого порушення.

Якщо неможливо виплатити відпускні до початку відпустки, коли, наприклад, працівник іде у відпустку терміново, поза графіком, то тут можна порадити, щоби працівник у заяві про надання відпустки висловив своє бажання про отримання відпускних пізніше її початку (лист Мінсоцполітики від 04.08.2016 № 430/13/116-16).

Тож виплата відпускних після початку відпустки є допустимою, але, на спільну думку профільних міністерств, — у виняткових ситуаціях!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі