Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей. Неповнолітня дитина вже одружена...

На підприємстві працює жінка — одинока мати. У неї є 16-річна донька, яка у червні 2023 року вийшла заміж. Чи може працівниця скористатися правом на додаткову відпустку на дітей у 2023 році?

Загальні норми

Давайте з’ясуємо, чи реально працівниці отримати додатковий відпочинок.

У ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) ідеться про таку підставу для надання соціальної додаткової відпустки на дітей, як «одинока матір». Норма статті не визначає граничного віку дитини, після досягнення якого одинока мати не зможе скористатися такою відпусткою.

Визначення «дитина» наведене одразу у кількох нормативних документах: ст. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 № 2947-III, ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III та ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 № 2811-XII.

Розгорнуте визначення: дитина

особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом вона не набуває прав повнолітньої раніше. Кожне слово тут ключове.

Відповідно за підставою «одинока мати» працівниця може отримати додаткову відпустку згідно зі ст. 19 Закону № 504 до досягнення її дитиною 18 років або повноліття.

На що тут потрібно звернути увагу! При тлумаченні терміна «дитина» оперують поняттям «повноліття» (18 років). У загальному випадку при досягненні повноліття (18 років) особа набуває повної цивільної дієздатності (ч. 1 ст. 34 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV, даліЦКУ). Проте цивільним законодавством передбачені випадки, коли особа досягає повної цивільної дієздатності і до виповнення 18 років.

Випадки досягнення повної цивільної дієздатності до 18 років (повноліття)

Нормативна база

Особа взяла шлюб

З моменту реєстрації такого шлюбу особа досягає повної цивільної дієздатності

ч. 2 ст. 34 ЦКУ

Особа досягла 16 років і працює за трудовим договором.

Особа записана матір’ю або батьком дитини

Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду

ч. 1 і 2 ст. 35 ЦКУ

Особа досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю

Особа досягає повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця. Сама реєстрація підприємцем здійснюється за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування

ч. 3 ст. 35 ЦКУ

Якщо дитина працівниці набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років, то така працівниця втрачає право на соціальну додаткову відпустку відповідно до ст. 19 Закону № 504.

Виходить, що за умовою «одинока мати» працівниця втрачає право на додаткову відпустку на дітей, оскільки донька зареєстрована в офіційному шлюбі (до досягнення 18 років), а отже, набула повної цивільної дієздатності.

Висновок

  • Коли працівниця може скористатися соцвідпусткою на дітей востаннє? За загальними правилами таку відпустку востаннє їй надають у році досягнення дитиною відповідного віку незалежно від дати народження. Тож останній раз працівниця може скористатися соцвідпусткою на дітей у 2023 році. При цьому вона може використати відпустку і після того, як її дитина взяла шлюб. А вже починаючи з 2024 року жінка не зможе скористатися соцвідпусткою на дітей.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі