Теми статей
Обрати теми

Військовий облік жінок: обов’язок та нюанси ведення

Тема військового обліку жінок останніми тижнями знову набула актуальності та розголосу. У всіх новинних матеріалах ідеться про дату 1 жовтня 2023 року, але ніде не зазначається, чому саме з цією датою пов’язаний обов’язковий військовий облік жінок. У цій статті розберемо, «звідки ростуть ноги» у вимоги стати на облік жінкам відповідних професій, проаналізуємо норми, що регулюють питання обліку, а також нагадаємо нюанси ведення військового обліку жінок на підприємствах, в установах та організаціях.

Загальні норми

Ще 7 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України від 07.10.2022 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» за № 2664-IX.

Цим Законом було викладено ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII у такій редакції:

«Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням»

Як бачимо, мови про якісь конкретні дати у цій частині не йде. Набрання чинності відбулось 26.10.2022, і редакція є незміненою та чинною.

Звідки ростуть ноги

За загальною практикою нормотворення на виконання будь-якого законодавчого акта Кабінет Міністрів України та/або інші органи виконавчої влади видають підзаконні нормативні акти, які деталізують або регулюють виконання законодавчих норм.

Так, зокрема, були затверджені постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Порядок № 1487) та прийняті накази: Міністерства оборони України та Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних — наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313. До цього наказу згодом додались зміни. Зокрема, наказом Міноборони від 07.02.2022 № 35 було надано доручення Головнокомандувачу Збройних Сил України

забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 1 жовтня 2023 року.

Тож, як бачимо, нового обов’язку у жінок певних спеціальностей та/або професій з 1 жовтня не виникло!

Водночас у відповідних структур, зокрема центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), з’явилися підстави ведення обов’язкового персонально-якісного обліку таких жінок. Також підприємствам, установам і організаціям, у яких на військовому обліку стоять або працюють такі жінки, тепер можна очікувати їх оповіщення.

Нюанси обліку в ТЦК

7 вересня на сторінці Сухопутних військ Збройних Сил України у Фейсбуку) з’явилося роз’яснення з приводу військового обліку жінок. Зазначимо деякі моменти з нього.

1. Яка категорія жінок має прийти в ТЦК та СП

На військовий облік будуть зобов’язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Згідно з новим порядком військового обліку жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням. Перелік спеціальностей можна прочитати тут.

2. Як стати на облік жінкам

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Необхідні документи:

• заява про взяття на облік;

• паспорт або ID-картка;

• ідентифікаційний номер;

• документ про здобуття спеціальності/професії;

• довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;

• свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;

• свідоцтво про шлюб;

• фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність — жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

3. Які обов’язки будуть у жінок, що стануть на облік

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

4. Вагітні жінки та жінки-матері: чи потрібно ставати на військовий облік

Законом установлено, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Вже призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають 3 і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ. Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та СП та надати усі підтверджуючі документи.

5. Чи потрібно самостійно йти до ТЦК

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень — 30 діб.

Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного, повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Нюанси ведення військового обліку жінок на підприємствах

Одразу зазначимо, що нічого нового у веденні військового обліку жінок на підприємствах, в установах та організаціях не відбулося!

Як і раніше:

— обов’язковому військовому обліку підлягають жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність;

— за бажанням на військовий облік військовозобов’язаних беруться жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю (Перелік таких спеціальностей затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313, із змінами, внесеними згідно з наказом Міноборони від 07.02.2022 № 35), та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

Щодо автоматичної постановки на військовий облік жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту.

Уважно прочитаємо Порядок № 1487. Персональному військовому обліку підлягають призовники, військовозобов’язані та резервісти, і ведеться облік, зокрема, на підставі інформації з їх військово-облікових документів.

Тож обов’язковій постановці на персональний військовий облік у державних органах та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають жінки з числа військовозобов’язаних та резервістів, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність та не досягли граничного віку перебування у запасі. Не забуваємо і про списки персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487). Вони складаються окремо за такими групами:

перша — список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) офіцерського складу;

друга — список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;

третя — список персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів з числа жінок;

четверта — список персонального військового обліку призовників.

За власним бажанням на облік можуть братися жінки, які мають спеціальності та/або професії, споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, перелік яких затверджений Міноборони. Беруться вони на військовий облік на загальних засадах.

Якщо жінка працює і навчається за медичним або фармацевтичним напрямком, то тут в пріоритеті заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Вони за два місяці до завершення навчання подають список таких жінок (додаток 14 до Порядку № 1487) до відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Взяття жінок саме на військовий облік у центрах комплектування здійснюється лише після завершення навчання і визначення їх придатності до військової служби, з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа, що, у свою чергу, буде підставою для постановки на персональний військовий облік таких жінок на підприємствах, в установах та організаціях.

Якщо жінка, яка отримала освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю до 2023 року, вже працює але не перебувала до цього на військовому обліку, то керівники підприємств, установ та організацій повідомляють про таких жінок відповідним ТЦК.

Висновки

  • Чинним законодавством України не визначено нового обов’язку жінок, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, стати на військовий облік військовозобов’язаних. Також чинним законодавством не внесено змін (поки що, принаймні) до порядку ведення військового обліку на підприємствах, в установах і організаціях.
  • Водночас відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік з 1 жовтня, зокрема при отриманні «повістки до ТЦК», тепер поширюватиметься і на зазначену вище категорію жінок.
  • Нагадаємо, що за порушення військовозобов’язаними правил військового обліку може бути накладено штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі