Теми статей
Обрати теми

Обов’язки роботодавців щодо працівників з ВІЛ/СНІДом

Міжнародна організація праці (далі — МОП) розробила Практичний посібник «ВІЛ/ СНІД та сфера праці» *задля визначення принципів боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу у сфері праці та в рамках забезпечення гідних умов праці. Коротко про рекомендації розповімо у цьому матеріалі.

* Практичний посібник «ВІЛ/ СНІД та сфера праці»

Мета цього посібника полягає у визначенні принципів боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу у сфері праці та в рамках забезпечення гідних умов праці. Боротьба зі СНІДом повинна проводитися у таких напрямках:

· профілактика ВІЛ/СНІДу;

· регулювання та пом’якшення наслідків ВІЛ/СНІДу для сфери праці;

· забезпечення догляду та допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД працівникам, а також тим, хто опосередковано постраждав від ВІЛ/СНІДу;

· боротьба із стигматизацією та дискримінацією у зв’язку з реальним або приписуваним ВІЛ-інфікуванням чи захворюванням на СНІД.

Рекомендації

Згідно з рекомендаціями МОП роботодавці повинні заохочувати працівників з ВІЛ/СНІДом отримувати консультації та допомогу поза межами підприємства або в службах безпеки й гігієни праці (якщо такі є на підприємстві) чи в інших структурах, якщо вони надають спеціалізовані й конфіденційні послуги.

Для цього роботодавці повинні зробити наступне:

— визначити експертів, групи самодопомоги й служби на місцевому рівні чи на рівні регіону, що спеціалізуються на наданні консультацій з питань ВІЛ/СНІДу та його лікування;

— визначити ті місцеві медичні й немедичні організації, які можуть бути корисними для працівників, які живуть із ВІЛ/СНІДом;

— рекомендувати працівникам звертатися до дільничного лікаря або до спеціалізованих медичних установ для проведення первинного огляду й лікування, якщо таке не проводилося, або порекомендувати працівникові спеціалізовану медичну установу, якщо він її ще не знайшов.

Роботодавці повинні надавати ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД працівникам достатньо вільного часу, згідно з мінімальними національними нормами, для отримання консультацій та проходження лікування.

Консультаційна підтримка повинна надаватися працівникам безкоштовно; при консультуванні потрібно враховувати специфічні потреби й становище жінок і чоловіків. Для надання таких послуг доцільно підтримувати зв’язки з урядом, працівниками і їх організаціями та іншими зацікавленими сторонами.

У разі необхідності представники працівників повинні допомагати працівникам, що живуть із ВІЛ/СНІДом, в отриманні професійних консультацій.

Консультаційні служби повинні інформувати всіх працівників про їхні права, в тому числі на допомогу, передбачену діючими програмами соціального забезпечення і професійними схемами та іншими програмами життєзабезпечення, мета реалізації яких — допомогти працівникам подолати наслідки ВІЛ/СНІДу.

У випадку виробничого контакту з ВІЛ-інфекцією роботодавці повинні надавати працівникам достатньо часу для отримання консультацій, зі збереженням їх заробітної плати.

Висновки

  • З урахуванням рекомендацій, зазначених у посібнику, його практичне застосування може полягати у включенні його положень:
    — у колективні договори на рівні підприємства;
    — у політику та програми дій на робочих місцях.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі