Теми статей
Обрати теми

Чи є сумісництвом підприємницька діяльність працівника

Підприємство взяло на роботу особу, яка здійснює підприємницьку діяльність. Чи буде вважатися робота на підприємстві основною, чи потрібно людину оформлювати як сумісника?

Загальні норми

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві (у ФОП). Таке визначення сумісництва передбачене нормами ст. 1021 КЗпП.

Отже, сумісництво за своєю філософією можливе за наявності у працівника основної роботи (основного місця роботи).

Але яке місце роботи вважати основним, трудове законодавство нічого про це не каже. Більш унормованим з цього приводу виявляється ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058). Норми п. 31 ч. 2 цієї статті зобов’язують працівника у заяві (до її відкликання) повідомляти роботодавця, у якого той працює за основним місцем роботи, про визначення ним такого місця роботи як основного.

Тож виходить, що

основне це робоче місце чи сумісництво — визначає сам працівник.

Трудове законодавство не встановлює відповідальності для працівника, який визначив усі робочі місця сумісництвом.

КЗпП не зобов’язує роботодавця достеменно перевіряти, чи є у працівника основне місце роботи, перед тим, як прийняти його за сумісництвом.

Також у законодавстві про працю немає норм щодо відповідальності роботодавця, який на підставі заяви працівника прийняв його на роботу за сумісництвом, хоча у працівника немає основного місця роботи (див. лист Мінекономіки від 22.10.2021 № 4706-01/51196-09).

Трудовий договір і робочий час

Робота за сумісництвом виконується на підставі трудового договору у вільний від основної роботи час. Якщо трудовий про роботу за сумісництвом укладено на іншому підприємстві, то сумісництво зовнішнє. Також сумісництво можливе у того ж самого роботодавця, у якого працівник вже працює на підставі трудового договору, або на іншому підприємстві — внутрішнє сумісництво.

КЗпП не зобов’язує роботодавця за сумісництвом перевіряти час роботи працівника за основним місцем роботи. Водночас з метою уникнення у подальшому усіляких негараздів роботодавцю краще фіксувати робочий час працівника на підприємстві.

Але якщо неможливо чітко розділити час роботи працівника за основним місцем роботи та за сумісництвом, то є варіанти режиму і форм роботи такого працівника на обох місцях роботи, які це допоможуть зробити:

— дистанційна робота (якщо робота може виконуватися дистанційно);

— гнучкий режим робочого часу, якщо працівник працює на території роботодавця й не може виконувати роботу вдома.

Висновки

  • З урахуванням зазначеного можна зробити висновки, що підприємницька діяльність чи, наприклад, навчання не є сумісництвом, але не є й основним місцем роботи. Бо проводяться вони не на підставі укладеного трудового договору. А укласти трудовий договір про роботу за сумісництвом з особою, яка є ФОП, можна лише у випадку, коли така особа має основну роботу на підставі трудового договору.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі