Теми статей
Обрати теми

Сумісник, не сумісник, сумісник..: зміна статусу працівника

Працівник, який був прийнятий за сумісництвом, повідомив, що звільнився з основного місця роботи й надалі хоче, щоб сумісництво стало основною роботою. Як оформити зміну статусу?

Найпростіший варіант — через прийняття на роботу ще раз. Тобто тут можна звільнити працівника як сумісника і взяти його на роботу вже як основного працівника.

Сумісництво: приймаємо на роботу

Прийняття на роботу за сумісництвом проводиться в загальному порядку.

До форми трудового договору за сумісництвом (усна чи письмова) якихось особливих умов законодавець не висуває. І тому тут діють загальні правила норм ст. 24 КЗпП. Але відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX у період дії воєнного стану працівник та роботодавець можуть домовитися і визначити форму трудового договору, яка влаштує обох.

Але, незалежно від форми трудового договору, обов’язково подаємо податківцям Повідомлення про прийняття працівника на роботу. Тут діє просте правило: є наказ про прийняття на роботу — повинно бути Повідомлення.

Сумісництво: звільняємо з роботи

Щодо звільнення, то тут також все на загальних підставах:

· Звільняємо;

· проводимо остаточний розрахунок;

· у день звільнення видаємо на руки копію наказу про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні;

· а також якщо звільняємо з основного місця роботи, то на вимогу працівника вносимо належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Приймаємо після цього на роботу, але вже з іншим статусом.

Сумісництво: переведення

Що стосується варіанта зміни статусу через переведення працівника з основного у сумісники чи навпаки, то цей варіант не вписується в рамки трудового законодавства.

Річ у тому, що якщо працівник залишається працювати на тій самій посаді в межах підприємства, то переведення в розумінні ст. 32 КЗпП у цьому випадку не відбувається.

На це звертали увагу й контролери (див. лист Держпраці від 16.09.2021 № 6147/4/4.1-ЗВ-21).

Проте щоб змінити основне місце роботи на сумісництво,

працівник може відкликати попередню заяву про визначення такого місця роботи основним. На підставі заяви про відкликання роботодавець видає наказ про зміну ознаки місця роботи.

А от змінити статус сумісника на основного працівника таким чином не вийде. Мінекономіки у листі від 24.03.2022 № 4712-06/11123-07 каже, що якщо працівник бажає змінити роботу за сумісництвом на основне місце, то роботодавцю слід звільнити працівника з місця роботи за сумісництвом і заново прийняти його за основним місцем роботи.

Висновки

  • Отже, змінити статус:
  • — основний працівник — сумісник можна або за допомогою варіанта звільнення — прийняття, або без звільнення через зміну ознаки місця роботи;
  • — сумісник — основний працівник — виключно через звільнення — прийняття.
  • Проте краще все ж таки застосовувати варіант звільнення — прийняття — це більш надійно і зрозуміло.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі