Теми статей
Обрати теми

Надомники та дистанційники: питання трудових спорів

Чи встановлена відповідальність для роботодавця за порушення норм, визначених для запровадження надомної чи дистанційної роботи?

Обов’язок роботодавця з охорони праці

Спочатку давайте поговоримо про такий важливий момент, як охорона праці.

При укладенні трудового договору про дистанційну роботу, про надомну роботу на роботодавця покладається обов’язок систематичного проведення інструктажу (навчання) працівника з питань охорони праці і протипожежної безпеки в межах використання таким працівником обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем.

Такий інструктаж (навчання) може проводитися дистанційно, з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема шляхом відеозв’язку.

У такому разі підтвердженням проведення інструктажу (навчання) вважається

факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником

При виконанні дистанційної роботи роботодавець несе відповідальність за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику для виконання дистанційної роботи.

Штрафи за порушення

Тепер перейдемо до звичного нам трудового законодав ства.

Щодо роботодавця, то за порушення роботодавцем норм, визначених для встановлення надомної та дистанційної роботи, окремої відповідальності не встановлено.

Водночас, на загальних підставах, порушення вимог законодавства про працю, зокрема,

невчинення обов’язкових для роботодавця дій або

бездіяльність, тягнуть за собою накладання штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення;

вчинення порушення повторно протягом року з дня його виявлення — у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Розмір адміністративного штрафу за порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці — від 510 до 1700 грн ( ст. 41 КУпАП).

За порушення яких вимог може бути притягнений до відповідальності роботодавець?

1. Укладення трудового договору про дистанційну роботу за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів.

2. Переведення за ініціативою роботодавця працівників, з якими вже було укладено трудові договори на надомну, дистанційну роботу, — зміна істотних умов праці. Відповідальність настане за порушення цих норм.

3. Нормальна тривалість робочого часу працівників (надомників і дистанційників) не може перевищувати 40 годин на тиждень. Недотримання вимог — настання відповідальності.

4. Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Відповідно до ст. 74 КЗпП працівникам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати. Тож обмеження трудових прав, окрім тих, що можуть бути обмежені під час правового режиму воєнного стану, тягне за собою накладання певних стягнень.

Висновки

  • При укладенні трудового договору про дистанційну роботу, про надомну роботу на роботодавця покладається обов’язок систематичного проведення інструктажу (навчання) працівника з питань охорони праці і протипожежної безпеки.
  • За порушення роботодавцем норм, визначених для встановлення надомної та дистанційної роботи, окремої відповідальності не встановлено.
  • Розмір адміністративного штрафу за порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці — від 510 до 1700 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі