Теми статей
Обрати теми

Працюємо… коли ми вдома

Працівник працює у будь-якому місці за власним вибором або — вдома! Погодьтеся, ще донедавна для роботодавця це звучало критично! Яка робота вдома? А як же дисципліна, контроль за виконанням роботи тощо? Зараз такою формою роботи нікого не здивувати. Так, не здивувати, але є нюанси! Тож давайте поговоримо про надомну роботу.

Працюємо за місцем проживання

Регламентує надомну роботу ст. 601 КЗпП.

Надомна робота: працівник працює за місцем проживання або в інших визначених ним місцях поза приміщеннями роботодавця

На що тут потрібно звернути увагу! Таке місце роботи (приміщення) повинно мати:

· закріплену зону (тобто воно має бути чітко зафіксовано);

· технічні засоби (основні виробничі та невиробничі фонди, інструмент, прилади, інвентар) або їх сукупність, необхідні для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами.

Надомна робота може бути запроваджена для осіб, які мають практичні навички виконання певних робіт або можуть бути навчені таким навичкам (ч. 10 ст. 601 КЗпП).

Трудовий договір з надомником

Із надомником обов’язково укладається письмовий трудовий договір (п. 61 ст. 24 КЗпП) і, зверніть увагу, його типова форма затверджена наказом № 913-21.

Виняток! У форс-мажорних ситуаціях, перерахованих у ч. 8 ст. 601 КЗпП,

на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, установлених законодавством, та/або

у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру,

надомну роботу можна запровадити наказом (розпорядженням) без письмового оформлення трудового договору.

Але з таким наказом працівника слід ознайомити протягом 2 днів із дня його видання, але до запровадження надомної роботи.

Зверніть увагу! У цьому випадку вимоги ч. 3 ст. 32 КЗпП щодо повідомлення працівників не пізніше ніж за 2 місяці про зміну істотних умов праці не діють.

Нюанси надомної роботи

1. Робоче місце надомника фіксоване. Воно не може бути змінене за ініціативою працівника без погодження з роботодавцем. Якщо роботодавець відмовляє працівнику в проханні змінити місце роботи, то повинен обґрунтувати своє рішення.

2. Виняток. Винятком із наведеного правила є ситуація, за якої працівник через не залежні від нього причини не може виконувати роботу на фіксованому робочому місці. У такому разі він має право його змінити, але повідомити про це роботодавця не менше ніж за 3 робочих дні до такої зміни.

3. Режим роботи. При виконанні надомної роботи на працівника поширюється загальний режим роботи роботодавця. Але за умови домовленості між роботодавцем і працівником у трудовому договорі можна встановити і зафіксувати інший режим роботи.

4. Тривалість робочого часу. Тривалість робочого часу надомника не може перевищувати норм, установлених ст. 50 і 51 КЗпП. Час, що витрачається працівником на отримання матеріалів (сировини) і здачу продукції, включається до робочого часу (п. 16 Типового договору).

Укладення трудового договору про надомну роботу з особою, яка вже працює, не тягне за собою змін у нормуванні, оплаті праці і не впливає на обсяг трудових прав працівників (ч. 6 ст. 601 КЗпП).

Особливості надомної роботи для окремих категорій працівників

За загальним правилом забезпечує засобами виробництва, матеріалами та інструментами, необхідними для виконання працівником надомної роботи, роботодавець.

Вагітні жінки, працівники з дитиною до 3 років або ті, що доглядають за дитиною до 6 років за медичним висновком, працівники з двома і більше дітьми віком до 15 років або дитиною з інвалідністю, батьки (опікуни) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, а також особи, які взяли під опіку дитину, можуть працювати вдома, якщо вони мають відповідні навички, а їх роботодавець — відповідні ресурси та засоби.

Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, служба зайнятості сприяє в працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома.

Якщо надомник, який досяг 18 років, користується обладнанням і засобами роботодавця, з ним може бути укладений письмовий договір про повну матеріальну відповідальність (ст. 1351 КЗпП).

Висновки

  • Типова форма трудового договору про надомну роботу затверджена наказом № 913-21.
  • У разі запровадження надомної роботи робоче місце є фіксованим та не може бути змінено з ініціативи працівника.
  • Рішення роботодавця про відмову в наданні згоди на зміну робочого місця з ініціативи працівника має бути обґрунтованим.
  • Працівник у разі неможливості виконання роботи на фіксованому робочому місці з не залежних від нього причин має право змінити робоче місце, за умови повідомлення роботодавця не менше ніж за три робочих дні до такої зміни.
  • Виконання надомної роботи не тягне за собою змін у нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівників.
  • Забезпечення засобами виробництва, матеріалами та інструментами, необхідними для виконання працівником надомної роботи, покладається на роботодавця, якщо інше не передбачено трудовим договором.
  • Працівник, у разі використання своїх інструментів, має право на компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі