Теми статей
Обрати теми

Повноцінна робота чи безоплатне стажування

«У принципі, людина нам підходить, але пропонуємо їй 2 місяці безоплатного стажування, щоб вирішити, буде вона у нас працювати чи ні.» Якщо ви чуєте від керівника таку фразу, то готуйтесь опонувати, бо законодавчі норми кажуть про інше.

Що таке стажування

Що ж узагалі таке стажування? У КЗпП відсутнє таке поняття, як стажування!

То звідки ж воно взялося? А джерел не так багато:

Закон України «Про освіту» визначає стажування як частину післядипломної освіти, спрямовану на набуття особою практичного досвіду виконання завдань та обов’язків у певній професійній діяльності або галузі знань.

Закон України «Про зайнятість населення» каже, що:

· здобувачі освіти з метою набуття досвіду з виконання професійних завдань та обов’язків, удосконалення професійних знань, навичок та умінь тощо мають право у вільний від навчання час проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, у роботодавця на умовах, визначених договором про стажування, строк якого не може перевищувати 6 місяців;

· зареєстровані безробітні проходять стажування для підвищення своєї кваліфікації з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов’язків за професією або на посаді, на яку претендують у роботодавця.

Наказ Національного агентства з питань державної служби «Про затвердження Порядку стажування державних службовців» визначає стажування як одну з форм підвищення рівня професійної компетентності державного службовця.

Хто є стажером

Отже, якщо особа не:

учень/студент,

зареєстрований безробітний,

державний службовець,

то мова ні про яке стажування йти не може, тим більше — про безоплатне!

Для кожної з вищезгаданих категорій стажерів передбачені:

· виплата грошової компенсації за виконання роботи (заробітна плата — для учнів/студентів та держслужбовців, виплата допомоги по безробіттю — для зареєстрованих безробітних);

· інші гарантії (збереження місця роботи для держслужбовців, внесення записів в трудову і страховий стаж для учнів/студентів) тощо.

Стажування чи випробування

Відповідно до ст. 26 КЗпП при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

При цьому:

— на працівника поширюється законодавство про працю, у тому числі й про оплату праці;

— строк випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати 3 місяців, а в окремих випадках, за погодженням із профспілкою, — 6 місяців, а для робітників — 1 місяця;

— якщо строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати — він вважається таким, що витримав випробування, і наступне звільнення допускається лише на загальних підставах.

Висновки

  • Жодного неоплачуваного стажування, погодженого «на словах», не існує.
  • Шукачі роботи не повинні проходити стажування, тим більше — безоплатне.
  • КЗпП передбачена тільки задекларована праця, в тому числі й право на винагороду за роботу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі