Теми статей
Обрати теми

Статус посадової особи присвоєно помилково: дії ОМС

В ОМС призначено працівника, якому помилково надано статус посадової особи (присвоєно ранг за відповідною категорією посад, виплачувалася надбавка за стаж та надавалася відповідна відпустка). Помилку виявили майже через рік після призначення. Які подальші дії установи щодо скасування статусу та виправлення податкової звітності?

Статус посадової особи: загальні норми

Набуття статусу посадової особи місцевого самоврядування пов’язується із наявністю певних обставин. Згідно зі статтями 2, 11, 15 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Особа, яка вперше приймається на службу в ОМС, складає присягу і вважається такою, що вступила на посаду, з моменту її складення. При прийнятті такій особі присвоюється ранг у межах відповідної категорії посад.

При цьому законодавець визначає, що

посадова особа місцевого самоврядування може бути позбавлена присвоєного рангу лише за вироком суду.

Таке позбавлення рангу за вироком суду оформлюється розпорядчим документом, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці працівника (лист Головдержслужби «Щодо окремих питань присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування» від 30.09.2009 № 6986/12-09).

Правові акти ОМС

Слід зазначити, що ОМС наділений правом за власною ініціативою або ініціативою інших зацікавлених осіб змінити чи скасувати прийнятий ним правовий акт (у тому числі з мотивів невідповідності Конституції чи законам України). Водночас, на думку Конституційного Суду України, ОМС не може скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Така правова позиція викладена у рішенні КСУ від 16.04.2009 № 7-рп/2009 у справі №1-9/2009.

Ураховуючи зазначене, а також те, що на законодавчому рівні процедура скасування помилково наданого статусу посадової особи місцевого самоврядування працівнику не визначена, на нашу думку, це питання має вирішуватись у судовій площині.

Виправлення податкової звітності

Стосовно виправлення податкової звітності у випадку, якщо працівнику помилково надали статус посадової особи МС і це призвело до завищення оплати праці, виправити помилку можна не завжди.

Законодавство обмежує роботодавця, захищаючи інтереси працівника. Тому відповідно до статті 127 Кодексу законів про працю України зробити відрахування із зарплати можна, лише щоб повернути суми, виплачені зайво унаслідок лічильних помилок та не пізніше ніж за один місяць із дня виплати неправильно обчисленої суми.

У цьому ж випадку повернути зайво виплачену зарплату, на нашу думку, можна у судовому порядку. На підставі рішення суду варто видати розпорядчий документ про його виконання та здійснити відповідний перерахунок.

Виправлення помилки. Щоб виправити помилку звітного періоду із завищення зарплати, надміру нараховані суми заробітку варто сторнувати на підставі бухгалтерської довідки. Слід зазначити, що бухгалтерську довідку до м/о № 5 за період варто проводити у місяці, в якому відбувається виправлення помилки, і відповідно підшивати до меморіального ордера цього ж місяця. У складі нарахувань за поточний місяць потрібно відобразити у додатку Д1 та додатку Д4 до Податкового розрахунку мінусові значення зарплати, ЄСВ, ПДФО і військового збору.

Зменшення зайво нарахованого. Якщо ж потрібно зменшити в поточному році зайво нараховану базу нарахування ЄСВ минулого року, слід керуватися нормою абзацу 47 пункту 1 розділу ІV Порядку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 13.01.2015 № 4: якщо в поточному місяці нарахували зарплату за попередній звітний (податковий) період, зокрема через уточнення кількості відпрацьованого часу, виявлення помилки, суми донарахованої зарплати треба включати до зарплати місяця, в якому її донарахували. Цю норму варто застосовувати не лише до донарахованих, а й до сторнованих у бухобліку сум доходів. Про це також йдеться в листі ДПСУ від 03.10.2017 № 16871/5/99-99-13-02-01-16.

Тобто база нарахування ЄСВ зменшується в Д1 за місяць, в якому здійснено коригуючі проводки в бухобліку, незважаючи на те що сплачувати (погашати) заборгованість із зарплати за минулий рік працівник буде частинами протягом кількох місяців. Адже в Д1 відображаються доходи, на які нараховується ЄСВ, за фактом їх нарахування чи сторнування в бухобліку. При цьому факт виплати таких сум роботодавцем або повернення їх працівником значення не має.

Коригування. Варто зазначити, що оскільки за місяці минулого року установа нараховувала і виплачувала працівнику зайві суми зарплати, вона сформувала щодо нього завищену базу нарахування ЄСВ за минулі періоди. Однак, з огляду на те, що помилка виправляється в бухобліку в поточному періоді, база нарахування ЄСВ за минулі періоди коригуванню не підлягає. При цьому якщо в разі сторнування доходів за минулий період база нарахування ЄСВ за місяць, в якому відбувається виправлення помилки, буде меншою за мінімальну заробітну плату, установа має донарахувати за цей поточний період ЄСВ до мінімального страхового внеску у загальному порядку. Таке збільшення додаткової бази ЄСВ до мінімальної зарплати слід відображати в Д1 за місяць, в якому відбувається виправлення помилки, окремим рядком за місяць, у якому її донарахували.

Сторнування. Якщо внаслідок сторнування зарплати за минулий період база нарахування ЄСВ за місяць, в якому відбувається виправлення помилки, дорівнюватиме нулю, то донараховувати ЄСВ до мінімального страхового внеску не потрібно. У такому разі відомості про працівника за місяць, в якому відбувається виправлення помилки, відображатимуться в загальному порядку із зазначенням у графі 14 кількості днів перебування у трудових відносинах із працівником у цьому місяці, але без відображення в графах 16, 17 і 20 Д1 нарахованої зарплати і нарахованого на неї ЄСВ.

У 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» відображаються будь-які оподатковувані та неоподатковувані доходи, які протягом звітного періоду податковий агент нарахував/виплатив на користь фізичних осіб, а також суми нарахованих на ці доходи та перерахованих до бюджету ПДФО та військового збору.

З огляду на те, що установа сторнувала зарплату працівника за минулий період року в поточному році, таку зарплату слід відобразити в розд. І 4ДФ за місяць, в якому відбувається виправлення помилки в складі поточних доходів працівника з ознакою доходу «101».

Висновки

  • Вирішення роботодавцем питання про скасування помилково наданого статусу посадової особи місцевого самоврядування працівнику, позбавлення його рангу, перерахунку заробітної плати має відбуватись у судовому порядку — для підтвердження/спростування факту помилковості їх надання та недопущення порушення трудових прав працівника.
  • Відповідне судове рішення, яке набрало законної сили, слугуватиме правовою підставою для:
    · оформлення розпорядчих документів про приведення у відповідність назви посади, позбавлення рангу;
    · запису у трудову книжку про позбавлення рангу, скасування запису про Присягу;
    · приведення у відповідність назви посади у трудовій книжці (якщо запис про її назву був помилковим);
    · перерахунку та повернення зайво виплаченої зарплати.
  • У разі якщо виникатимуть ускладнення щодо виконання рішення, за заявою учасників справи суд може роз’яснити порядок його виконання у правовому полі.

Інформацію підготовлено за матеріалами проєкту U-LEAD, за програмою «U-LEAD консультує».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі