Теми статей
Обрати теми

Відпустка за декілька років

Працівниця декілька років не ходила в основну щорічну відпустку. Загалом на початок 2024 року у неї накопичилося невикористаних 72 календарних дні. У лютому 2024 року їй було надано 24 календарних дні відпустки. Чи можна у квітні надати решту невикористаних днів відпустки за попередні роки та відпустку за поточний робочий рік? Чи діє тут обмеження за кількістю днів щорічної відпустки, що можуть бути надані працівнику протягом календарного року (не більше 59 к. дн.)?

Щодо можливості надання

Для початку зауважимо, що ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд заборонено ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки).

Разом з тим у період дії воєнного стану роботодавець може (проте не зобов’язаний) відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Наведені вище норми Закону про відпустки у період дії воєнного стану не застосовуються. Це прямо визначено абзацом п’ятим ч. 1 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі