Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняний: якщо хвороба/травма настала внаслідок сп’яніння

Роботодавець отримав е-лікарняний з відміткою про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності. Чи потрібно роботодавцю з’ясовувати зв’язок настання непрацездатності з алкогольним сп’янінням працівника для цілей призначення (відмови у призначенні) лікарняних?

Чи можна оплачувати?

Якщо тимчасова непрацездатність настала внаслідок алкогольного чи наркотичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, лікарняні (оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності) не призначаються. Це прямо зазначено у ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV та п. 4 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 № 440.

Страхувальник або уповноважені ним особи:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі