Теми статей
Обрати теми

Кошти місцевих бюджетів — публічні

Верховна Рада України
Законом України № 183-VIII «Про відкритість використання публічних коштів», прийнятим ВРУ 11.02.15 р. (далі — Закон), визначаються умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Цим Законом до публічних коштів віднесено, серед інших, і кошти місцевих бюджетів. Він поширюється на відносини, пов’язані з підготовкою і оприлюдненням розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, підприємствами, Національним банком України, державними банками, державними цільовими фондами, а також фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування та органами Пенсійного фонду інформації про заплановане і фактичне використання публічних коштів.

Так, пп. 1 ч. 1 ст. 3 Закону визначено, що у разі використання коштів Державного бюджету України, бюджету АР Крим та місцевих бюджетів інформація про використання публічних коштів, що підлягає оприлюдненню, надається за встановленими законодавством України формами та має містити відомості про: розпорядника (одержувача) бюджетних коштів; головного розпорядника бюджетних коштів; обсяги бюджетних призначень та/або бюджетних асигнувань на відповідний бюджетний період — всього та в розрізі бюджетних програм; обсяги проведених видатків бюджету та наданих кредитів з бюджету за звітний період — всього та в розрізі бюджетних програм; інформацію про укладені за звітний період договори; інформацію про стан виконання договорів, укладених у попередні звітні періоди, з усіма додатками; кількість службових відряджень, у тому числі із зазначенням кількості закордонних відряджень, загальний обсяг витрат на службові відрядження, у тому числі із зазначенням обсягу витрат на закордонні відрядження.

Вказана інформація має оприлюднюватися щоквартально, не пізніш як за 35 днів після закінчення звітного кварталу, та зберігається в режимі вільного доступу протягом трьох років з дня оприлюднення.

Окрім цього, Прикінцевими та перехідними положеннями Закону вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» та «Про здійснення державних закупівель».

Відповідно до п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону він набирає чинності через 6 місяців з дня його опублікування (опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» від 11.03.15 р., № 44), тобто 12.09.15 р.

Детально цей Закон ми проаналізуємо у наступних номерах газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі