Теми статей
Обрати теми

Отримуємо компенсацію за мобілізованих: як?

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Нарешті з’явився довгоочікуваний Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період1. Він набрав чинності 17.03.15 р. згідно з постановою КМУ від 04.03.15 р. № 1052. Чи справді установи зможуть отримати таку компенсацію? Скільки доведеться на неї чекати? Що треба подати для її отримання? Про все це дізнаєтесь далі.

1 Далі за текстом — Порядок.

2 З дня опублікування («Урядовий кур’єр» від 17.03.15 р. № 48).

Загальне враження

Порядок прописує механізм виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період3. Таку компенсацію будуть виплачувати за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2501350 «Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період»4.

3 Далі за текстом — працівники.

4 Далі за текстом — бюджетні кошти.

До речі, Законом України від 28.12.14 р. № 80-VIII «Про Державний бюджет України на 2015 рік» така стаття витрат вже передбачена у розмірі 1,8 млрд грн. Тобто компенсувати будуть з березня цього року (з дати набрання чинності Порядком).

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми є Мінсоцполітики.

Крім того, Порядком визначені й розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня. Це:

1

Міністерство соціальної політики АР Крим, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій5

2

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (крім мм. Києва та Севастополя) рад6

5 Далі за текстом — структурні підрозділи соціального захисту населення.

6 Далі за текстом — структурні підрозділи соціального захисту населення.

Увага! Бюджетні кошти спрямовують підприємствам, установам, організаціям на компенсацію витрат на виплату середнього заробітку працівникам, які працювали на таких підприємствах, в установах, організаціях на час призову на військову службу, не більше одного року7.

7 Далі за текстом — компенсація.

Що робити, щоб отримати компенсацію?

Нічого складного в отриманні компенсації немає. Для цього установа щомісяця до 15-го числа подає органу соціального захисту населення звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам. Форму цього звіту затверджено додатком 1 до Порядку.

Зауважимо: до подання заповненого звіту територіальним структурним підрозділам соцзахисту населення його треба погоджувати з районним (міським) військовим комісаріатом. Яким? Тим, який здійснював призов працівника на військову службу, в частині підтвердження призову та проходження військової служби.

У свою чергу, структурні підрозділи соцзахисту населення мають щомісяця до 23-го числа подавати відомості про загальний обсяг фактичних витрат на виплату середнього заробітку працівникам. Для цього вони заповнюють додаток 3 до Порядку та подають його до Мінсоцполітики, яке й здійснить після перевірки перерахування коштів.

Корисне про середній заробіток

Нагадуємо: обчислення середнього заробітку працівників здійснюють відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Докладні роз’яснення про середній заробіток мобілізованим працівникам ви можете знайти у листах:

1

Пенсійного фонду України від 16.07.14 р. № 18834/05-10 «Про відображення у звітності середнього заробітку мобілізованих працівників»

2

Міністерства соціальної політики України:

2.1

від 11.08.14 р. № 1146/13/84-14 «Щодо нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам»

2.2

від 22.08.14 р. «Виплати та гарантії, передбачені військовослужбовцям, військовозобов’язаним, резервістам та працівникам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період»

Багатьох бентежать такі вимоги Порядку:

Цитата

<…> 6. Виплата компенсації проводиться підприємствами, установами, організаціями у строки, визначені статтею 115 Кодексу законів про працю України.

7. Оподаткування, нарахування і сплата єдиного соціального внеску на компенсацію проводяться відповідно до Податкового кодексу України і Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. <…>

Чи означає це, що компенсацію не потрібно буде обкладати податком на доходи фізичних осіб8та військовим збором? На щастя, означає.

8 Далі за текстом — ПДФО.

Територіальні органи Державної фіскальної служби у Львівській області на офіційному сайті повідомили:

1

з набранням чинності Порядком з 17.03.15 р. запрацювала норма щодо звільнення від обкладення ПДФО компенсаційних виплат з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (пп. «и» пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПК)

Примітка. Відповідно до пп. «и» пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПК до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума грошової допомоги (у тому числі в натуральній формі), що надається фізичним особам або членам їх сімей (діти, дружина, батьки), військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», та/або компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

2

як відображають нараховану компенсацію у формі № 1ДФ:

2.1

середню заробітну плату, нараховану роботодавцем фізичній особі за час перебування на військовій службі під час мобілізації, на особливий період, відображають в податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою «101»

2.2

суму нарахованого та виплаченого доходу відображають в графах 3а та 3 відповідно, а от графи 4а та 4 не заповнюють, оскільки ПДФО не нараховують і не перераховують

3

не нараховують єдиний соціальний внесок на виплати, які компенсують з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

4

під час мобілізації трудові відносини з працівниками не переривають

5

про дії роботодавця, в якого є мобілізований працівник: роботодавець повинен нараховувати такому працівнику компенсацію в межах середнього заробітку (ст. 119 КЗпП) та надавати у Звіті про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ9 (додаток 4) відомості про нарахування йому заробітної плати

6

у Звіті:

6.1

дані про мобілізованого працівника до таблиці 5 не вносять, оскільки трудові відносини тривають

6.2

у таблиці 6 заповнюють всі графи, як і при нарахуванні заробітної плати, окрім графи 18 «Сума нарахованої заробітної плати / доходу у межах максимальної величини, на яку нараховують єдиний внесок» та графи 19 «Сума єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати / доходу)» — у цих графах треба проставляти нулі

7

про зв’язок військового збору та компенсації:

7.1

відповідно до Закону України від 02.03.15 р № 211-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» внесено зміни до порядку сплати військового збору, а саме звільнено від обкладення збором доходів, що не включають до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб

7.2

спираючись на зазначену норму, звільнено і компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

Примітка. Зазначений документ набрав чинності 13 03.15 р.

9 Далі за текстом — Звіт.

Стосовно відображення компенсації у бухгалтерському обліку зазначимо таке.

Треба:

1

відобразити суму середнього заробітку мобілізованим працівникам, нарахованого установою (Дт 801, 802 або 811 та Кт 661 субрахунків)

2

показати заборгованість територіального структурного підрозділу соцзахисту населення (Дт 674 та Кт 801, 802 або 811 субрахунків)

3

відобразити отриману установою суму компенсації від структурного підрозділу соцзахисту населення (Дт 321 або 323 та Кт 674 субрахунків)

Впоратись легко!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі