Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про пільги зі збору за паркування

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи може рада передбачати інвалідам пільги щодо сплати збору за місця для паркування транспортного засобу? Чи обов’язково треба затверджувати перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів? Що в ньому треба зазначити?

Для відповіді на обидва запитання треба користуватись вимогами Податкового кодексу України (далі — ПК).

Щодо першого запитання.

Так, об’єктом оподаткування збору за місця для паркування транспортних засобів є земельна ділянка, яка згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях. При цьому до об’єкта оподаткування належать також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету.

Виняток становить лише площа земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів, передбачених ст. 30 Закону України від 21.03.91 р. № 875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

У зв’язку з цим право на пільгу у вигляді безоплатного паркування мають категорії, визначені ст. 30 зазначеного Закону. При цьому ОМС повинні забезпечити виділення земельних ділянок інвалідам із захворюваннями опорно-рухового апарату під будівництво гаражів для автомобілів з ручним керуванням поблизу місця їх проживання.

Щодо другого запитання.

Вимога щодо затвердження Переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів (далі — Перелік), прямо прописана у ПКст. 2681ПК. Він має бути затверджений рішенням сільської, селищної або міської ради про встановлення такого збору.

У цьому Переліку потрібно зазначити місцезнаходження таких ділянок, їх загальну площу, технічне облаштування та кількість місць для паркування транспортних засобів. Копію прийнятого рішення разом з переліком осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, виконавчий орган сільської, селищної, міської ради має обов’язково подати контролюючому органу. Порядок такого надання встановлений ПКрозд. I ПК.

Тобто його треба надіслати у десятиденний строк з дня оприлюднення до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів.

Більш детальні роз’яснення про цей збір можна знайти на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» за посиланням http://zir.minrd.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі