Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про пільги із земельного податку

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Сільська рада затвердила своїм рішенням пільги щодо земельного податку окремим категоріям осіб. Допоможіть розібратись, коли у цих платників виникне право на пільгу: з дня прийняття радою рішення чи ні?

Плату за землю віднесено до місцевих податків та включено до складу податку на майно. Про це зазначено у Законі України від 28.12.14 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи». Нагадаємо: цей документ набрав чинності з 01.01.15 р.

Зауважимо: сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень мають приймати рішення про встановлення місцевих податків та зборів (п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України, далі — ПК). При цьому до 25 грудня року, що передує звітному, вони обов’язково подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам.

Податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ст. 30 ПК. Коли платник має право її використовувати? Тільки з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього строку дії (п. 3 ст. 30 ПК).

Пункт 284.1 ст. 284 ПК зазначає: органи місцевого самоврядування (далі — ОМС) встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Тож якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то його звільняють від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право. Такі вимоги передбачені п. 284.2 ст. 284 ПК.

Тобто якщо рішення про надання пільги щодо земельного податку прийнято ОМС у поточному році, то платник земельного податку звільнений від сплати земельного податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі