Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про транспортний податок

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Через уведення транспортного податку не зовсім зрозуміло, з якої дати треба визначати термін використання автомобіля. Як його правильно визначити? Чи є якісь роз’яснення? У Податковому кодексі України не знайшли чіткого пояснення цього моменту.

Дане питання турбує багатьох читачів, адже транспортний податок — суттєве поповнення місцевого бюджету.

Нагадаємо: об’єктом обкладення транспортним податком є легкові автомобілі, які використовувались до 5 років та мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Саме така норма закріплена у п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України (далі — ПК).

Відповідь щодо визначення терміну використання автомобіля була розміщена на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР».

У своєму роз’ясненні податківці спираються на норми ПК та зазначають таке: органи внутрішніх справ зобов’язані до 01.04.15 р. подати контролюючим органам за місцем реєстрації об’єкта оподаткування відомості, необхідні для розрахунку цього податку. Зауважимо: така вимога небезпідставна, адже цього вимагає п.п. 267.6.3 п. 267.6 ст. 267 ПК.

Із зазначеної дати, тобто з 01.04.15 р., вони зобов’язані робити це щомісячно, тобто у 10-денний строк після закінчення календарного місяця за місцем реєстрації об’єкта оподаткування (тобто автомобіля) станом на перше число відповідного місяця.

Щоб правильно розібратись із терміном викорис­тання автомобіля, фіскали рекомендують звернути увагу на один момент: на визначення термінів «перша реєстрація транспортного засобу» та «новий транспортний засіб».

Перша реєстрація транспортного засобу — реєстрація транспортного засобу, яку здійснюють уповноважені державні органи України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше ( п.п. 14.1.163 п. 14.1 ст. 14 ПК).

Новий транспортний засіб — транспортний засіб, що не має актів державної реєстрації уповноважених органів, у тому числі іноземних, які дають право на його експлуатацію (п.п. 14.1.124 п. 14.1 ст. 14 ПК).

Податківці наголошують: якщо на транспортні засоби уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що дають право їх експлуатувати, їх вважають використовуваними. При цьому датою початку користування (введення в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважають дату їх першої реєстрації, визначену в реєстраційних документах. Адже саме ці документи видають уповноважені державні органи та завдяки їм надається право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі.

До речі, у разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації транспортних засобів датою початку використання треба вважати календарну дату виготовлення транспортного засобу (день, місяць, рік).

Не лишили фіскали поза увагою й запитання щодо того, коли таку дату визначити не можна. Вони зазначають: якщо календарну дату визначити неможливо, то такою датою слід вважати 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі