Теми статей
Обрати теми

Оплата послуг ЖКГ: нові тарифи — головний біль споживачів

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
На фоні економічної кризи, в якій опинилася наша держава, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги шокувало споживачів. Найбільш обговорюваною темою стало як жити далі, як звести свій дебет із кредитом, щоб вийти хоча б «в нуль». Пропоную ознайомитися з новими тарифами на житлово-комунальні послуги, щоб знати, що очікувати в єдиній квитанції за квітень.

Нові тарифи на електроенергію

img 1

26.02.15 р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг1, своєю постановою № 2202визначила нові ціни на світло, які набувають чинності 1 квітня 2015 року та діятимуть до 31 серпня 2015 року, після чого знов зростуть.

1 Далі за текстом — НКРЕКП.

2 Далі за текстом постанова 220.

Тож ознайомимося із тарифами на світло на наступні 5 місяців.

Категорія споживачів

Вартість в копійках, за 1 кВт·год

1

2

3

1

Населенню (у тому числі яке проживає в житлових будинках, обладнаних кухонними електроплитами):

за обсяг, спожитий до 100 кВт·год електроенергії на місяць (включно)

36,6

за обсяг, спожитий понад 100 кВт·год до 600 кВт·год електроенергії на місяць (включно)

63

за обсяг, спожитий понад 600 кВт·год електроенергії на місяць

140,7

2

Населенню, яке проживає в сільській місцевості (у тому числі яке проживає в житлових будинках, обладнаних кухонними електроплитами):

за обсяг, спожитий до 150 кВт·год електроенергії на місяць (включно)

36,6

за обсяг, спожитий понад 150 кВт·год до 600 кВт·год електроенергії на місяць (включно)

63

за обсяг, спожитий понад 600 кВт·год електроенергії на місяць

140,7

3

Населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості) у період з 1 квітня 2015 року по 30 квітня 2015 року (включно):

за обсяг, спожитий до 3600 кВт·год електроенергії на місяць (включно)

36,6

за обсяг, спожитий понад 3600 кВт·год електроенергії на місяць

140,7

4

Населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості) у період з 1 травня 2015 року по 31 серпня 2015 року (включно)

Згідно з розділами 1 та 2 таблиці

5

Населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості) у період з 1 квітня 2015 року по 30 квітня 2015 року (включно):

за обсяг, спожитий до 3600 кВт·год електроенергії на місяць (включно)

36,6

за обсяг, спожитий понад 3600 кВт·год електроенергії на місяць

140,7

6

Населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості) у період з 1 травня 2015 року по 31 серпня 2015 року (включно):

Згідно з розділами 1 та 2 таблиці

7

Для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії

36,6

8

Населенню, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи, житлово-експлуатаційним організаціям, крім гуртожитків

63

9

Гуртожиткам (які підпадають під визначення «населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку»)

36,6

Про тарифи на електроенергію з 1 вересня 2015 року поговоримо ближче до чергових змін.

Новини у сфері теплопостачання

Основними новелами у сфері теплопостачання стали збільшення опалювального періоду та зменшення міжопалювального відповідно.

Опалювальний період тепер триватиме з 1 жовтня по 30 квітня включно, міжопалювальний — з 1 травня по 30 вересня включно.

НКРЕКП 03.03.15 р. прийняла ряд постанов про встановлення тарифу на теплову енергію для потреб населення, яке обслуговується тим чи іншим постачальником тепла.

Слід зазначити, що вартість тепла залежить від встановлених цін для кожного окремого регіону, з інформацією про вартість послуг з теплопостачання саме для вашого регіону можна ознайомитись на сайті НКРЕКП за посиланням http://www.nerc.gov.ua/index.php?news=4268. Через великий обсяг інформації розмістити її на сторінках нашого видання не представляється можливим.

Газ подорожчає в декілька разів

Постановою НКРЕКП від 03.03.15 р. № 583 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення»3встановлені нові тарифи для населення на газ.

3 Далі за текстом — постанова № 583.

З 1 квітня 2015 р. ми будемо платити за газ набагато більше. Розрахунок за надані послуги з газопостачання здійснюється за роздрібними цінами на природний газ, що використовується для потреб населення, диференційованими залежно від місячного обсягу та видів споживання за показаннями лічильників газу, а у разі їх відсутності — за нормами споживання природного газу.

Постановою № 583 встановлені такі ціни:

Потреба

Стара ціна

Нова ціна

1

2

3

4

1

для приготування їжі та/або підігріву води

1,182 грн. за 1 м3

7,188 грн. за 1 м3

2

для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) у період з 1 травня по 30 вересня (включно)

1,089 грн. за 1 м3

7,188 грн. за 1 м3

3

для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) у період з 1 жовтня по 30 квітня (включно) за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць (включно)

1,089 грн. за 1 м3

3,600 грн. за 1 м3

для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) у період з 1 жовтня по 30 квітня (включно) за обсяг, спожитий понад 200 м3 природного газу на місяць

1,182 грн. за 1 м3за умови споживання до 2 500 м3, 1,788 грн. — до 6 000 м 3та 3,645 грн. — вище 6 000 м3

7,188 грн. за 1 м3

Для потреб населення смт Солотвине Закарпатської області, яке використовує природний газ безпосередньо із Солотвинського родовища, роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, встановлені постановою № 583, за вирахуванням податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом, застосовуються з урахуванням коефіцієнта 0,8.

Слід окремо зазначити, що раніше законодавець встановлював дифференційований підхід до споживачів, які використовують засоби обліку, та тих, які їх не використовують. З 1 квітня тарифи незалежно від наявності лічильників будуть однаковими.

КМУ 02.03.15 р. прийняв також постанову № 74 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ та визнання таким, що втратив чинність, Порядку встановлення роздрібних цін на природний газ для населення». Постанова набирає чинності 1 квітня 2015 року.

Змінами передбачена можливість припинення газопостачання у разі самовільного відновлення споживачем газопостачання та у разі неодноразової відмови споживача у доступі представникам газорозподільного підприємства до свого об’єкта для припинення газопостачання за порушення споживачем строків оплати послуг чи недопущення виникнення аварійних ситуацій.

У разі неодноразової відмови споживача у доступі представниками газорозподільного підприємства складається акт-претензія щодо відмови споживача у доступі, яка підписується представником газопостачального/газорозподільного підприємства та однією незаінтересованою особою (представником житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувачем або управителем будинку, виборною особою будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представником органу місцевого самоврядування тощо) за умови посвідчення їх осіб).

Законодавець також передбачив намагання споживачів зекономити на вартості газу шляхом подання завищених даних про спожитий обсяг за березень. Тому, якщо у споживача, який використовує природний газ комплексно (для опалення, приготування їжі та/або підігріву води), на дату контрольного зняття показань лічильника газу контрольні показання лічильника газу менші, ніж зазначені споживачем у платіжному документі за попередній місяць в опалювальний період, то ці контрольні показання вважаються фактичними показаннями лічильника природного газу станом на 1 число місяця, в якому провадиться таке контрольне зняття. Переплата, яка утворилась, залишається на особовому рахунку споживача виключно в грошовому еквіваленті і зараховується в рахунок майбутніх платежів. Про наявність такої переплати газопостачальне підприємство письмово повідомляє споживача протягом 10 робочих днів.

У разі встановлення лічильника газу у комунальній квартирі плата за послуги з газопостачання розраховується відповідно до кількості мешканців квартири та займаної ними площі.

Важливо

У разі коли лічильник газу, що встановлений у споживача, перебуває у власності газорозподільного підприємства, ремонт та технічне обслуговування такого лічильника газу здійснюються за рахунок зазначеного підприємства (за винятком випадків навмисного пошкодження лічильника газу споживачем).

Аналізуючи вищеназвану постанову, можна однозначно зазначити, що для мешканців квартир, які використовують газ лише для приготування їжі, тариф виріс у 6 разів. А ті споживачі, які проживають у індивідуальних будинках та опалюють їх газом, мають заздалегідь бути готовими до колосального зростання витрат на опалення. У світлі прийнятого рішення нового забарвлення набувають альтернативні методи опалення приватних будинків та утеплення житла, а також оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги. Питання енергозбереження виходить на перший план.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі