Теми статей
Обрати теми

Миргород на шляху енергоефективності та енергоощадливості

Відділ муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Миргородської міської ради
Проблеми ефективного енергоспоживання та енергозбереження на фоні постійного зростання цін на енергоносії стали особливо актуальними для держави в цілому та окремих територіальних громад. Для м. Миргород, який на загальнодержавному рівні визнаний курортом державного значення, проблеми зниження викидів, енергозбереження та енергоефективності є одними з найактуальніших, адже безпосередньо впливають на рекреаційний потенціал міста. Такі складні питання і поклали початок того непростого шляху, яким пішов Миргород...

Більше 6 млн грн. інвестиційних коштів вдалося залучити Миргороду на програми з енергозбереження завдяки співпраці з німецькими та іншими європейськими фондами та програмами. Це переважно проекти з утеплення стін та заміни вікон у дитячих садочках і школах, встановлення енергоощадних ліхтарів на перехрестях вулиць для додаткового освітлення аварійно небезпечних ділянок дороги. Усі проекти, що реалізовуються в місті, дозволили підвищити енергоефективність різних галузей бюджетної сфери, знизити споживання енергії та викиди CO2 та покращити якість надання муніципальних послуг, а головне — змінити споживацький підхід городян та підвищити їх культуру енергоспоживання. У планах міської влади у 2014-2015 рр. додатково залучити на підвищення енергоефективності господарства міста 10 млн грн.

img 1

Як повідомив Миргородський міський голова Сергій Соломаха, протягом 2013-2014 рр. у місті реалізовано низку проектів у сфері енергоефективності. Такі заходи дали змогу знизити споживання енергії у муніципальній сфері. Особливість цих проектів у тому, що вони реалізовувалися на умовах співфінансування із залученням коштів міжнародних фондів, що слугували додатковим інвестиційним ресурсом для економіки міста.

У 2012 році завершено проект «Термомодернізація ДНЗ № 12 «Світлячок», реалізований в рамках проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення». У будівлі замінено старі дерев’яні вікна на енерго- ефективні, утеплено фасад будівлі, проведена реконструкція покрівлі з облаштуванням шатрової покрівлі. Загальна вартість проекту — 2202,5 тис. грн., у тому числі кошти міського бюджету — 646,1 тис. грн. Реалізація проекту дозволила знизити енергоспоживання на 30 %, викиди на 28 % і створити діючу модель енергоефективного закладу та забезпечила тепло і комфорт для малечі.

img 2

У 2014 році завершився проект «Енергоефективна реновація дошкільного навчального закладу № 5 «Сонечко». У дитячому садочку замінені вікна та двері, проведено роботи з утеплення стін та цоколю будівлі, споруджена надбудова шатрового даху з утепленням та встановлено індивідуальний тепловий пункт. Вартість проекту — 1220 тис. грн., у тому числі за рахунок проекту — 420 тис. грн. Загальна економія проекту складе 60-70 %. Крім того, в закладі було встановлено геліосистему із 40 вакуумних трубок для підігріву води з баком-акумулятором на 300 літрів. Система дозволяє забезпечувати потребу садочка у гарячому водопостачанні протягом березня-жовтня. Слід також зазначити, що проект має і певну освітню мету, адже вироблення навичок енергоощадливості у підростаючого покоління сьогодні є одним із найважливіших завдань.

img 3

Ще один проект «Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Миргород» за рахунок кредитно-інвестиційних коштів корпорації НЕФКО реалізовується у 2-х навчальних закладах: гімназії ім. Т. Г. Шевченка та НВК «Гелікон». Вартість проекту — 1750 тис. грн., у тому числі кошти НЕФКО — 1217,4 тис. грн. Встановлено більше 1000 м2вікон, 50 м2дверей, відновлено 226 м ізоляції, встановлено близько 300 м2тепловідбивних екранів, замінено близько 800 ламп, збудовано 2 ІТП. Для учнів та вчителів цей проект забезпечує комфортне перебування у приміщеннях, для закладів — економію коштів, а для територіальної громади — підвищення кредитного рейтингу та інвестиційну привабливість.

Практичні кроки у місті супроводжує освітня кампанія, що включає в себе розміщення тематичної інформації на бігбордах, поширення відповідних брошур, публікації у ЗМІ і тематичні лекції для городян. Крім того, у 2014 р. місто долучилося до Європейського тижня сталої енергії, Години Землі та інших загальносвітових акцій.

На початку червня 2013 року у Миргороді стартував проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Місцеві альтернативні енергетичні рішення в м. Миргороді» для міста та Полтавської області. Вартість — 1900 тис. дол. США. Розпочаті роботи із практичного втілення: ресурсний центр, проектування біокотельні.

Реконструкція зовнішнього освітлення

Щороку на реконструкцію мережі зовнішнього освітлення із міського бюджету спрямовуються кошти у сумі 25-30 тис. євро. У 2012 році додатково збудовано 6,7 км зовнішніх мереж вуличного освітлення. Виконані роботи на вулицях Свидницького, Мінзаводській, Хорольській, Ювілейній, Тараса Бульби, Весняній, Новій, провулку Партизанському та інших. Протягом 2012 року було замінено 763 м кабелю, 17 світильників та 967 ламп. Окрім збільшення частки міста, що освітлюється, велика увага приділяється дотриманню енергоефективності освітлення. Так, всі нові лампи, що встановлювалися у 2012 році, слід віднести до найвищого класу енерго- ефективності «А».

У 2012 році витрачено коштів на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання мереж зовнішнього освітлення у сумі 1223 тис. грн., у тому числі будівництво та реконструкція — 250,9 тис. грн., утримання — 972,1 тис. грн.

У 2013 році реалізовано проект «Технічне переоснащення систем моніторингу та управління технологічними об’єктами вуличного освітлення», що дає змогу дистанційно керувати мережею освітлення та знімати показники енергоспоживання.

Реалізація таких проектів дозволила із 2006 року збільшити кількість світлоточок в місті майже двічі, при цьому споживання не тільки не виросло, але й знизилось з 1178,3 МВт•год у 2006 р. до 927,7 МВт•год у 2010-му.

У 2014 році переможцем обласного конкурсу став проект «Миргороду — ощадне та комфортне вуличне освітлення», направлений на модернізацію зовнішнього освітлення міста.

У 2014 році було залучено другий кредит НЕФКО на проект «Зовнішнє освітлення м. Миргород» (Миргород — друге після Києва місто, якому вдалося залучити другий кредит НЕФКО). Загальна вартість проекту — 971,4 тис. грн.

Проектом передбачено технічне переоснащення мережі зовнішнього освітлення із встановленням 438 світильників покращеної оптики із натрієвими лампами високого тиску ДНаТ-100. Термін окупності проекту — 5,1 рік. На 6 вулицях встановлено 191 світильник.

img 4

Наприкінці 2014 року у співпраці з проектом GIZ «Енергоефективність у громадах» громадською організацією м. Миргород «За нами майбутнє» та міською радою реалізований проект «Технічне переоснащення системи зовнішнього освітлення м. Миргород з використанням високоефективних ламп та альтернативних джерел енергії». У центральній частині міста, в межах пішохідних переходів було встановлено 10 автономних LED-світильників, що працюють на сонячних батареях та мають автоматичні контролери роботи.

Світильники розмістили біля пішохідних переходів для додаткового освітлення аварійно-небезпечних місць. Вартість проекту — 12 тис. євро.

img 5

Використання альтернативної та відновної енергетики

У червні 2013 року в Миргороді стартував черговий проект «Місцеві альтернативні джерела енергії» у рамках пілотного проекту незалежного агентства федерального уряду США USAID. У рамках цього проекту вже встановлені сучасні газові котли, а одна котельня буде переобладнана на вироблення теплової енергії із соломи. Її запуск відбудеться влітку 2015 року. Біокотельня подаватиме тепло у вісім житлових будинків, школу, дитячий садок і одному комерційному споживачеві. Місцеві сільгоспвиробники замість спалювання соломи на полях будуть поставляти її для спалювання в експериментальній біокотельні. Під час періодів пікового навантаження на мережі будуть використовуватися нові газові котельні.

Проект «Місцеві Альтернативні енергетичні рішення в Миргороді» був визначений як найкращий серед поданих проектів в Україні, Молдові, Білорусії, та прийнято рішення про виділення максимальної суми коштів від USAID 1 900 тис. дол. США (за умови співфінансування у 2013 році коштів від обласної державної адміністрації в розмірі 2,2 млн грн. та Миргородської міської ради 200 тис. грн.).

Інвестиційний проект має суттєве значення як пілотний проект для міста та Миргородського району, де з’являється можливість започаткування нового виду господарської діяльності — постачання місцевих видів палива на комбіноване виробництво електроенергії та тепла. Зазначений проект надасть можливість сільським громадам та районним містам області, на прикладі Миргородського району, започаткувати системний підхід до сталого переходу на місцеві види палива замість існуючого природного газу.

Результати 2014 року:

— розроблено проектно-кошторисну документацію та отримано висновки експертизи на 2 етапи реконструкції котельні;

— створено Ресурсно-логістичний центр розвитку біоенергетики (42,3 тис. грн. — кошти проекту);

— придбано нові газові котли (300,0 тис. грн. — кошти обласного бюджету);

— проведено процедуру закупівлі пальників, орієнтовний термін поставки — лютий 2015 року (200,0 тис. грн. — кошти міського бюджету);

— розпочато будівельні роботи з реконструкції котельні по пров. Спартаківському, 8 (демонтовані старі добудови, проведено бетонування підлоги; 185,0 тис. грн. — кошти проекту);

— тривають проектні роботи з реконструкції центрального складу соломи за адресою вул. Шишацька, 86;

— придбано 150 тон дерев’яних пілетів для роботи біокотла у літній період 2015 року (241,5 тис. грн. — кошти проекту).

Плани на 2015 рік:

— реконструкція газової частини котельні — до 1 березня 2015 року;

— будівництво біомодуля потужністю 1 МВт — до 1 липня 2015 року;

— реконструкція центрального складу — до 1 липня 2015 року;

— придбання спеціалізованої техніки — до 1 липня 2015 року;

— завершення проекту — вересень 2015 року.

Загальна вартість коштів, що направлена на реалізацію проекту з усіх джерел у 2014 році, склала майже 1 млн грн. Плани 2015 року — залучити не менше 10 млн грн. інвестиційних коштів для реалізації проекту.

img 6

Цей проект має суттєве інфраструктурне значення як пілотний проект для міста, Миргородського району та області, де з’являється можливість започаткування нового виду господарської діяльності — постачання місцевих видів палива на комбіноване виробництво електроенергії та тепла. Зазначений проект дасть можливість сільським громадам та районним містам області, на прикладі Миргородського району, започаткувати системний підхід до сталого переходу на місцеві види палива замість використання існуючого природного газу.

Проект має надзвичайно важливе значення для територіальних громад міста та області завдяки запропонованим задачам із створення інфраструктури розвитку місцевих видів палива та демонстративній частині проекту, що слугуватиме ефективному започаткуванню переходу області від природного газу до місцевих видів палива.

Реалізація цього проекту створить передумови для будівництва мережі біокотелень в м. Миргород, що будуть використовувати місцеві альтернативні відновні види палива. Це дозволить щороку виробляти близько 30 тис. МВт•год «чистої» енергії. Основним видом палива мають стати відходи та товарна продукція сільського господарства, що значно розвинене навколо Миргорода.

Від редакції. Дякуємо відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Миргородської міської ради за надані матеріали. Сподіваємося, що досвід Миргорода стане у нагоді іншим місцевим радам і допоможе у вирішенні нагальних питань енергоефективності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі