Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо лікарняні по-новому: як?

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
17.07.15 р. набрала чинності постанова КМУ від 26.06.15 р. № 440, якою затверджено Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця1. Що за вимоги містить цей документ? До чого слід бути готовими?
img 1

1 З дня опублікування («Офіційний вісник України», № 54 (17.07.15 р.), ст. 1746), далі за текстом — Порядок № 440.

Загальне враження

Варто сказати, що з документом мають познайомитись не лише роботодавці, а й працівники, тобто застраховані особи, адже для оплати лікарняного тепер встановлені дещо нові правила. Однак революційних змін він не містить.

Одразу зауважимо: добре знайомий усім старий Порядок2 втратив чинність з 17.07.15 р.

2 Затверджений постановою КМУ від 06.05.01 р. № 439 «Про затвердження Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації», далі за текстом — Порядок № 439.

Порядок № 440, як і Порядок № 439, визначає умови оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі3 за рахунок коштів роботодавця.

3 Далі за текстом — дні тимчасової непрацездатності.

Навіщо ж було прийнято новий документ?

Як пам’ятаємо, з 01.01.15 р. Законом України від 28.12.14 р. № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» були внесені зміни до Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»4. Зміни стосувались, зокрема, розміру відсотків середньої заробітної плати для оплати лікарняних.

4 Далі за текстом — Закон № 1105.

Таке нововведення викликало безліч запитань у бухгалтерів, адже розмір відсотків середньої заробітної плати для оплати лікарняних не збігався із цифрами, наведеними у Порядку № 439. Тож для багатьох стало незрозумілим, як саме треба оплачувати працівникам лікарняний: чи то керуватись Порядком № 439, чи то надавати перевагу нормам Закону № 1105.

Як саме діяти в такій ситуації, роз’яснило Мінсоцполітики у своїх листах, зокрема, від 12.03.15 р. № 170/18/99-15 та від 21.04.15 р. № 251/18/99-15.

Компетентний орган наголосив, що у випадку оплати:

перших п’яти днів непрацездатності

керуватись треба Порядком № 439

шостого та наступних днів непрацездатності

використовувати потрібно ст. 24 Закону № 1105

З юридичної точки зору закон завжди має вищу юридичну силу, аніж вимоги підзаконних актів. Тому у спірних ситуаціях краще дотримуватись саме цього правила.

З прийняттям Порядку № 440 нарешті все стало на свої місця, адже відтепер норми Закону № 1105 відповідають вимогам цього Порядку.

Не завадить звернути увагу на вимоги прийнятого Порядку № 440.

Вимоги Порядку № 440

Як і раніше, оплату днів тимчасової непрацездатності здійснюють за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Щоб оплатити дні тимчасової непрацездатності працівника, має бути законодавчо визначена підстава, а саме:

1

виданий в установленому порядку листок непрацездатності

2

копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника, скріпленим печаткою за основним місцем роботи (в разі роботи за сумісництвом)

Зверніть увагу: дні тимчасової непрацездатності не можна оплачувати з підстав, які визначені у ст. 23 Закону № 1105.

До них належать випадки:

1

одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину

2

навмисне заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби

3

перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи

4

примусового лікування, призначеного за постановою суду

5

тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням

6

перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням

Примітка. Застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушили режим, встановлений для них лікарем, або не з’явились без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), також втрачають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. При цьому таке право втрачається з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає таку допомогу.

Увага! Дні тимчасової непрацездатності оплачують залежно від страхового стажу в розмірах, визначених ч. 1 ст. 24 Закону № 1105.

Цитата

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

5) 100 % середньої заробітної плати (доходу):

— застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

— одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;

— ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

— особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України від 23.03.2000 р. № 1584-III «Про жертви нацистських переслідувань»;

— донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 10 Закону України від 23.06.95 р. № 239/95-ВР «Про донорство крові та її компонентів».

До речі, застраховані особи, страховий стаж яких за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку становить5 менше 6 місяців, мають право на оплату днів тимчасової непрацездатності в розмірі, який визначають виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не перевищує в розрахунку на місяць розміру мінімальної заробітної плати6.

5 За даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

6 Встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Пам’ятайте:

сума оплати днів тимчасової непрацездатності в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду соціального страхування

обчислення середньої заробітної плати для здійснення оплати днів тимчасової непрацездатності треба проводити відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням7

бюджетна установа відносить витрати, пов’язані з оплатою днів тимчасової непрацездатності, до видатків за відповідним кодом економічної класифікації видатків бюджету

7 Затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі