№8

Місцеве самоврядування, серпень, 2015/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Місцеві вибори — 2015 за новими правилами 8 серпня 2015 року набув чинності Закон України від 14.07.15 р. № 595-VIII «Про місцеві вибори», отже, чергові місцеві вибори — 2015 будуть відбуватися за правилами саме цього законодавчого акта. Припускаємо, що частина наших читачів має намір брати участь у цих виборах. Враховуючи, що вони відбудуться 25 жовтня 2015 року, часу для вивчення нового Закону не так вже й багато. В цьому та наступному номерах нашого видання ми спробуємо викласти основні положення Закону № 595, яких мають дотримуватися особи, які будуть висувати (яких будуть висувати) кандидатами у депутати, на посаду сільського, селищного, міського голови.
  • Документація із землеустрою: уніфікація та впорядкування (частина 1) 02.06.15 р. Парламент прийняв Закон України № 497-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», тож настав час ознайомити вас із ним.
  • Про місцевий фонд охорони навколишнього середовища Охорона навколишнього природного середовища є важливим аспектом розвитку здорового суспільства. Для органів місцевого самоврядування така діяльність потребує значних фінансових витрат, акумуляції та належного витрачання бюджетних коштів на здійснення природоохоронних заходів, відповідних екологічних програм та ресурсозберігаючих проектів. При цьому ефективність фінансування екологічних заходів багато в чому залежить від дотримання чинного законодавства. Оскільки до редакції надходить безліч запитань з приводу діяльності фонду охорони навколишнього природного середовища та компетенції місцевих рад у галузі охорони навколишнього середовища, ми вирішили присвятити окрему статтю. Впевнені, що кожен знайде в ній корисну інформацію на «болючі» екологічні запитання.
  • Реформа міжбюджетних відносин: роз’яснює Мінфін У цій статті розглянемо лист Мінфіну від 26.05.15 р. № 31-05130-03-3/17068 «Про надання роз’яснень щодо реформи міжбюджетних відносин», в якому компетентний орган надав роз’яснення щодо автоматичного коригування розміру орендної плати за землю, запровадження плати за землю на рівні орендної плати, встановлення органами місцевого самоврядування пільг з орендної плати за землю та інших актуальних для місцевих рад питань.
  • Оплачуємо лікарняні по-новому: як? 17.07.15 р. набрала чинності постанова КМУ від 26.06.15 р. № 440, якою затверджено Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця. Що за вимоги містить цей документ? До чого слід бути готовими?
  • Внутрішній аудит: особливості організації (частина 3) Закінчуємо розглядати особливості організації в бюджетних установах, зокрема в органах місцевого самоврядування, внутрішнього аудиту. Цього разу поговоримо про моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій, звітування щодо діяльності підрозділу внутрішнього аудиту, формування та зберігання справ внутрішнього аудиту, а також про надання інформації щодо результатів проведеного внутрішнього аудиту.
  • Роз’яснення Мінекономіки про державні закупівлі Початок липня ознаменувався спекотними роз’ясненнями від Мінекономіки щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель. Що саме доводить до нашого відома компетентний орган, зараз дізнаєтесь, адже усі ці роз’яснення, які вам знадобляться у роботі, зібрані у цій статті.
  • Актуальне запитання. Про відмову працівника від службового відрядження Підкажіть, будь ласка, в яких випадках працівник може відмовитись від поїздки у службове відрядження? Які законодавчі підстави для цього існують?
  • Нові функції ОМС у сфері держархбудконтролю (частина 2) У попередньому номері нашої газети. Тож настала черга знайомства з іншими не менш важливими документами, які були змінені Законом № 320.
  • Повноваження ОМС за Законом «Про правовий режим воєнного стану» Президент України підписав прийнятий 12.05.15 р. Закон України № 389-VII «Про правовий режим воєнного стану», визначення їх ролі у разі запровадження в державі чи окремих її місцевостях особливого правового режиму, яким є воєнний стан. Звісно, краще би нам ніколи не довелося застосовувати на практиці положення цього Закону, але, як кажуть, попереджений — значить озброєний.
  • Робота архіву має відповідати Положенню 27.05.15 р. Мін’юст видав наказ № 797/5. Цим Положенням встановлюються вимоги щодо організації роботи для центральних державних архівів, центральних державних архівних установ, галузевих державних архівів, Державного архіву в АР Крим, державних архівів областей, м. Києва і Севастополя, архівних відділів районних, районних у м. Києві і Севастополі державних адміністрацій, архівних відділів міських рад, архівних установ сільської, селищної, міської ради для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових та інших правовідносин юридичних і фізичних осіб, що не належать до Національного архівного фонду. Отже, місцевим радам, які мають свої архівні відділи чи архівні установи, потрібно привести діяльність таких відділів та установ у відповідність до Положення.
  • Нові правила для ОСББ У попередньому номері, про які далі і піде мова.
  • Процедуру субсидіювання знову спрощено 21.07.15 р. набула чинності постанова КМУ від 26.06.15 р. № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій». Це дійсно в певній мірі революційне рішення: мало того, що субсидія призначається без звернення громадян, так і розмір доходу не потрібно вказувати. І це не єдиний крок назустріч людям. Розглянемо все по черзі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі