Теми статей
Обрати теми

Проект DESPRO: як ми вносимо вклад у розбудову МС

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO)
У рамках проектного документа діяльність Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO покликана сприяти процесу впровадження реформ щодо децентралізації та місцевого самоврядування в Україні шляхом надання дорадчої підтримки з питань децентралізації і реформування місцевого самоврядування ключовим національним інституціям та асоціаціям органів місцевого самоврядування, що ґрунтується на накопиченому в ході реалізації проекту досвіді з надання послуг на місцевому рівні, співпраці між різними рівнями влади й залученні громад у процес реформ.

Одним із ключових напрямків діяльності проекту у контексті розбудови МС в Україні є співпраця з національними установами. Надаючи консультативну підтримку стейкхолдерам, проект DESPRO сприяє зміцненню національного діалогу з питань формулювання національної політики у сфері децентралізації та реформування місцевого самоврядування. Основними напрямами діяльності проекту є:

1

Підтримка у розробці рекомендацій для внесення поправок до чинного законодавства України та прийняття нових законів, спрямованих на сприяння процесу реформ

2

Розроблення системи моніторингу для оцінки прогресу і впровадження реформ, яка у подальшому буде передана для використання вищими органами влади як робочий інструмент відстеження процесу та якості реформ

3

Надання підтримки просування реформ через засоби масової інформації та веб-ресурси

4

Регулярне проведення просвітницької роботи (навчання / тренінги / роз’яснення / дискусії /круглі столи / конференції) щодо новел, передбачених проектами актів законодавства у сфері місцевого самоврядування, стосовно змін до Конституції України у різних регіонах держави:

проведений ряд панельних дискусій з метою обговорення питання конституційних змін у розрізі реформування місцевого самоврядування, впливу адміністративно-територіальної реформи на розвиток місцевого самоврядування, залучення усіх рівнів місцевої влади до процесу об’єднання територіальних громад, урахування думки та позиції місцевого самоврядування, різних рівнів влади та недержавного сектору у Івано-Франківській, Хмельницькій, Житомирській, Харківській, Сумській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Чернігівській областях. В результаті таких обговорень підготовлені пропозиції та рекомендації від органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, недержавних організацій та бізнес-сектору для внесення поправок до чинного законодавства та прийняття нових законів, спрямованих на сприяння процесу реформ місцевого управління;

також було проведено серію регіональних круглих столів з питань бюджетної та податкової децентралізації в Україні з метою донесення місцевим органам влади та громадськості змісту бюджетних та податкових змін, які будуть впроваджені в процесі реалізації реформи децентралізації;

спільно з партнерами організовуються заходи (конференції / круглі столи) з метою громадсько-політичного обговорення та пошуку рішень щодо основних викликів проведення реформи місцевого самоврядування у контексті конституційної змін щодо децентралізації влади для представників органів місцевого самоврядування, експертного середовища, органів виконавчої влади, широкого представництва громадськості та ЗМІ

DESPRO на замовлення Мінрегіону створює геопортал «Адміністративно-територіальний устрій України» з базою даних про сучасний стан та перспективний план адміністративно-територіального устрою України для інформаційної підтримки у перспективі адміністративно-територіальної реформи в Україні, моніторингу її проведення та оперативного надання в мережі Інтернет відповідної інформації. Створення геопорталу сприятиме підвищенню рівня забезпечення широкого й відкритого доступу громадян, суб’єктів господарювання, наукових установ, органів державної влади та органів місцевого самоврядування до офіційних картографічних та текстових даних адміністративно-територіального устрою України в мережі Інтернет, а також стане важливою інформаційною й технологічною компонентою електронного урядування та Національної інфраструктури геопросторових даних.

Не менш важливим і результативним напрямком діяльності проекту є співпраця зі всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування: Українською асоціацією районних та обласних рад, Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, а також сектором малих міст Асоціації міст України. З метою розбудови інституційної спроможності та зміцнення професіоналізму представників асоціацій DESPRO надає підтримку у створенні електронних спільнот практик — спеціалізованих он-лайн платформ обміну знаннями та досвідом у різних сферах, веб-ресурсів та баз даних, а також забезпечує консультативною та дорадчою підтримкою через створення резерву національних та міжнародних експертів. Віртуальна Спільнота практик місцевого самоврядування http://udl.despro.org.ua нараховує майже три тисячі учасників з усієї України. Вона відкрита не лише для асоціацій, але й для усіх бажаючих та зацікавлених осіб. Спільнота практик є місцем для навчання на електронних (дистанційних) навчальних курсах, налагодження ефективної комунікації та обміну кращими практиками між представниками органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та громадського сектору.

Підвищення спроможності АОМС має на меті посилення їхньої ролі у процесі реформ як на національному, так і на регіональному та місцевому рівнях. Проект DESPRO активно підтримує асоціації у лобіюванні інтересів своїх членів та проведенні просвітницької діяльності, спрямованої на підвищення обізнаності щодо реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади шляхом проведення публічних заходів і використання різних каналів зв’язку. З цією метою проект DESPRO провів дві Школи місцевого самоврядування для членів всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, які складалися із двох етапів очного навчання та дистанційних е-курсів: «Реформа з децентралізації», «Управління проектами місцевого розвитку» та «Питання практичного застосування нового антикорупційного законодавства». Лекторами Школи місцевого самоврядування є провідні фахівці та практики місцевого самоврядування, практикуючі юристи та економісти. Учасниками Школи стали сільські та селищні голови, мери малих міст та голови районних рад з різних регіонів України, які були відібрані проектом DESPRO на конкурсній основі. Найуспішніші випускники пройшли тренінги з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії для участі у наступних Школах МС у якості тренерів, а також взяли участь в ознайомчих візитах до Республіки Польща, під час яких мали змогу ознайомитися з польським досвідом проведення реформ та розвитку місцевого самоврядування. Загалом за два роки у Школі місцевого самоврядування очне навчання пройшло більше 150 осіб.

Крім того, в рамках тристоронньої співпраці між проектом DESPRO, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України та Українською асоціацією районних та обласних рад створено Центральний офіс реформ, який слугуватиме підтримкою організації роботи з питань децентралізації повноважень органів виконавчої влади, посилення місцевого самоврядування, підтримкою законопроектної діяльності Мінрегіону, а також регіонального розвитку. В рамках створеного Центрального офісу реформ розпочала свою роботу експертно-дорадча група, яка надає он-лайн консультації та правову допомогу представникам новостворених об’єднаних територіальних громад зі всієї України у питаннях реєстрації ОТГ, інвентаризації майна ОТГ, складання місцевих бюджетів та здійснення закупівель ОТГ. DESPRO надаватиме всю необхідну організаційну, методичну та фінансову допомогу експертам Центрального Офісу реформ до 2017 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі