Теми статей
Обрати теми

Коментар Офісів реформ

Україна розпочала першу реальну реформу, початок якої призведе до незворотності початих в державі змін, — реформу з децентралізації влади. Ми нарешті почнемо виконувати Конституцію України — в якій вказано, що джерелом влади є народ.

Хмельниччина однією з перших в Україні прийняла «перспективний план» та створила 24 громади, на жаль, 2 з них, створені з містами обласного значення, не були враховані ЦВК через прогалини в законодавстві щодо статусу міст обласного значення, а 22 громади вперше вирушили у вільне плавання уже у новому для себе статусі.

Мені як директору Офісу реформ довелось побувати майже на 50 сходах сіл, і досить часто звучало одне запитання: Чи вірю я сам в реалізацію цієї реформи? Вірю і впевнений, що у нас будуть і гарні успіхи, і помилки в роботі теж будуть. Адже ці громади перші, вони, так би мовити, пілотний проект — бажання людей змінити самостійно щось у своїй державі і своїй громаді зокрема. Але сьогодні уже є чергові зміни до законодавства, які впорядковують та систематизують роботу об’єднаних громад, є бачення органів Пенсійного фонду і соціальної політики про доцільність створення відокремлених робочих місць в кожній громаді, є бачення держави щодо гарантій фінансової стабільності громад. Усе це разом — крок уперед, і нехай для всіх буде «зрада, всьо пропало», але громади запрацювали, і це — факт!

С. Яцковський, директор Офісу реформ у Хмельницькій області

 

Шість об’єднаних територіальних громад, на території яких проживає майже 100 тисяч жителів Запорізької області, ініціювання процесу добровільного об’єднання у 18 територіальних громадах, громадські обговорення в 30 громадах і прийняття рішень про надання згоди на об’єднання в 10 громадах — такі результати роботи Офісу реформ у Запорізькій області з травня 2015 року, коли запоріжці відчули необхідність змін в системі місцевого самоврядування і отримали в цій нелегкій справі надійного помічника.

Не скажу, що процес ухвалення проекту Перспективного плану формування територій громад Запорізької області був простим. На першому етапі були нерозуміння, а подекуди і відвертий супротив місцевих керівників і депутатського корпусу. Але від цього «дорожня карта», яку отримала Запорізька область на шляху до європейської децентралізованої моделі управління, стала тільки якіснішою і надійнішою.

Секретом успіху можна вважати активну роботу із розповсюдження знань про цінність реформи серед всіх верств населення. Зробивши ставку на щоденне спілкування з громадами, Офіс реформ у Запорізькій області втратив спокій і сон, але знайшов щирих прихильників реформи. На щастя, ними стали молоді запорожці, які побачили в реформі з децентралізації влади майбутнє для себе і перспективи для громади. Десятки зустрічей, проведених із студентами вищих навчальних закладів, із молодими працівниками органів місцевого самоврядування, із патріотично налаштованими активістами, — і Офіс реформ заручився підтримкою прихильників, які готові взяти на свої плечі реалізацію реформи.

Ще одним ключовим фактором успіху став організований за допомоги провідних науковців Дніпропетровського регіонального інституту державного управління НАДУ, фахових юристів та колег з Дніпропетровського Офісу реформ дистанційний курс навчання «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади». 276 випускників унікального курсу — депутатів всіх рівнів Запорізької області, посадових осіб місцевого самоврядування, держслужбовців та представників громадських організацій стали справжніми експертами з децентралізації. Таким чином, ми підготували не просто висококласних фахівців, а справжні «локомотиви» реформи в нашому регіоні. Адже дистанційна форма навчання дозволила донести знання про децентралізацію у всі куточки Запорізької області.

Шукаючи нові форми розвитку громад, наш офіс налагодив контакти з Асоціацією органів місцевого самоврядування «Запорізький регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад». До речі, Запоріжжя стало першим регіоном, де створена подібна структура. До її складу увійшли шість новостворених тергромад — Берестівська (Бердянський район), Веселівська (Веселівський район), Камиш-Зорянська і Смирнівська (Куйбишевський район), Преображенська (Оріхівський район) і Чапаєвська (Пологівський район). Передбачається, що згодом до Асоціації приєднаються громади, яким ще належить об’єднатися.

Не секрет, що можливість залучення прямих іноземних інвестицій — один з найбільш відчутних плюсів, які отримали громади в результаті реформи місцевого самоврядування. Але от де шукати інвесторів, як грамотно писати інвестпроекти, як убезпечити громаду від можливих ризиків, для більшості громад — це великий секрет. Новостворена Асоціація якраз і допомагає молодим громадам в цих питаннях, супроводжуючи проекти від їх народження до повної реалізації.

Паралельно Запорізький Офіс реформ докладає зусиль, щоб показати запорізьким громадам позитивний досвід Польщі, яка вже має гарні плоди реформи з децентралізації системи влади.

Сьогодні Офіс реформ у Запорізькій області націлений на підвищення власних результатів і працює над розповсюдженням знань про децентралізацію та підвищенням обізнаності про переваги найважливішої реформи сьогодення, яка приведе Україну до кращого європейського майбутнього.

О. Свистун, директор Офісу реформ у Запорізькій області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі