Теми статей
Обрати теми

Реалізація прав власності на землю окремими категоріями громадян

Точкою відліку суспільних перетворень в країні стали події, які розгорнулись в листопаді 2013 року. Революція гідності стала однією з перших найбільш драматичних подій на шляху розбудови незалежної України, але не останньою. Загострення соціального конфлікту на сході країни призвело до необхідності проведення антитерористичної операції, що створило умови для появи нових соціальних категорій громадян, таких як члени сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасники антитерористичної операції та внутрішньо переміщені особи. Законодавець, маючи перед собою мету — соціальний захист вказаних категорій громадян, своєчасно прийняв низку нормативно-правових актів законного та підзаконного рівня та продовжує вносити до них численні зміни, намагаючись постійно його посилювати. Про те, як працюють вказані норми на практиці, зокрема, в частині реалізації прав власності на землю на прикладі Харківської області, — детальніше у цій статті.

Члени сімей героїв Небесної Сотні

Постанова КМУ від 28.03.14 р. № 76 «Про соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, а також осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності»1 дала визначення категорії громадян — «членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року», до яких належать дружина (чоловік), їх неповнолітні діти, непрацездатні батьки, а також особи, які на час загибелі (смерті) зазначених осіб перебували на їх утриманні.

1 Далі за текстом — постанова № 76.

Окрім того, наказом Мінсоцполітики від 08.05.14 р. № 278 «Про затвердження списків осіб, члени сімей яких мають право на одержання одноразової грошової допомоги та доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника» затверджено список осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року.

Слід зазначити, що окремим дорученням голови Держземагентства від 13.06.14 р. № 322/3-14-0.13 наголошено на безумовному забезпеченні реалізації прав громадян — членів родин, які втратили близьких під час подій, що відбулися на Майдані, на безоплатне одержання земельних ділянок у власність із земель запасу сільськогосподарського призначення державної власності в межах норм безоплатної приватизації.

Роблячи екскурс в реформування земельних відносин в Україні, необхідно вказати, що Законом України від 06.09.12 р. № 5245-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» внесені зміни до ст. 122 Земельного кодексу України2.

2 Далі за текстом — ЗК.

Так, з 01.01.13 р. згідно з ч. 1, 3 та 4 ст. 122 ЗК:

1

сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб

2

районні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених ч. 4 і 8 цієї статті, у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для індивідуального дачного будівництва

3

центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених ч. 8 цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 116 ЗК, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування3 в межах їх повноважень, визначених цим кодексом або за результатами аукціону. Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

3 Далі за текстом — ОМС.

Статтею 121 ЗК передбачено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: для веденняособистого селянського господарства — не більше 2,0 га; — для ведення садівництва — не більше 0,12 га; для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.

На сьогодні наказами Головного управління Держгеокадастру у Харківській області4 членам родин жителів м. Харкова та Харківської області, які втратили близьких під час подій, що відбулися на Майдані, в межах компетенції надано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність 7 земельних ділянок загальною площею 4,6 га, з яких 2 земельні ділянки для індивідуального садівництва площею 0,12 га кожна, розташовані за межами с. Руська Лозова Русько-Лозівської сільської ради на території Дергачівського району, передані у власність батькам Героя Небесної Сотні, Героя України Владислава Зубенка.

4 Далі за текстом — Управління.

Учасники антитерористичної операції — учасники бойових дій

Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 16 Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»5, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

5 Далі за текстом — Закон № 3551.

Порядок надання статусу учасника бойових дій цим особам, категорії таких осіб та терміни їх участі (забезпечення проведення) в антитерористичній операції, а також райони антитерористичної операції визначаються КМУ.

Зокрема, додатком 1 до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою КМУ від 20.08.14 р. № 413, передбачено довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Окрім того, згідно з п. 9 Порядку, посвідчення учасника бойових дій і відповідний нагрудний знак особам, зазначеним в абз. 2 та 3 п. 2 цього Порядку, яким надано статус учасника бойових дій, видаються органами Міноборони, МВС, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральної прокуратури України, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС.

Пункт 14 ст. 12 Закону № 3551 наголошує на тому, що учасникам бойових дій надаються пільги щодо першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Необхідно підкреслити, що окремим дорученням голови Держземагентства від 01.07.14 р. № 349/3-14-0.1 з метою забезпечення підвищення соціальних стандартів для військовослужбовців, які виконують завдання із здійснення антитерористичної операції, доручено при зверненні військовослужбовців надавати всебічну допомогу, починаючи зі складання клопотання про надання у власність земельної ділянки, забезпечення графічними матеріалами про бажане місце розташування земельних ділянок, закінчуючи передачею земельних ділянок у власність.

На виконання вказаного доручення Управлінням направлено зразок клопотання про надання у власність земельної ділянки до ОМС Харківської області та розміщено на офіційному веб-сайті (http://www.kharkovzem.gov.ua/assets/files/PI/ATO.pdf) покрокову схему дій для допомоги учасникам АТО та членам родин загиблих воїнів, котрі бажають отримати земельні ділянки, яку складено з урахуванням запитів, які найчастіше надходять до відомства.

Також з метою активізації забезпечення ОМС Харківської області учасників антитерористичної операції земельними ділянками в межах компетенції, надання необхідної роз’яснювально-інформаційної підтримки, поглиблення взаємодії з громадськими організаціями учасників антитерористичної операції Харківської області (ГО «Спілка ветеранів АТО», «Товариство ветеранів АТО» тощо) Управлінням за підтримки Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області проводиться робота з укладання меморандумів про відповідну співпрацю. На даний час укладено меморандуми про співпрацю з 199 ОМС Харківської області (з яких 4 міських ради, 17 селищних рад та 178 сільських рад), в таких районах, як Близнюківський, Борівський, Золочівський, Кегичівський, Коломацький, Лозівський та Печенізький, меморандуми укладені з усіма ОМС.

Важливо зазначити, що на виконання витягу з протоколу № 83 засідання КМУ від 29.07.15 р. та п. 6 протокольного рішення селекторної наради Харківської облдержадміністрації від 03.08.15 р. з питань стану забезпечення учасників АТО земельними ділянками відповідно до законодавства та реалізації основних положень Закону України від 05.02.15 р. № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Управлінням разом з ОМС та райдержадміністраціями станом на 19.11.15 р. зарезервовано 3091,4128 га земель (з яких 2702,5714 га — для ведення особистого селянського господарства, 216,1314 га — для ведення садівництва, 167,7100 га — для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та 5,0000 га — для індивідуального дачного будівництва).

Зокрема, найбільша кількість земель для ведення особистого селянського господарства зарезервована в Ізюмському районі (772,0559 га), для ведення садівництва — в Зачепилівському районі (53,3400 га), для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) — в Богодухівському районі (52,0000 га), для індивідуального дачного будівництва — в Сахновщинському районі (3,0000 га).

Також станом на 19.11.15 р. до Управління надійшла 641 заява про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, за результатами розгляду яких прийнято 637 наказів про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 941,1180 га. Також Управлінням вже прийнято 250 наказів про затвердження документації із землеустрою та передачу у власність земельних ділянок загальною площею 213,5548 га (з яких 140 наказів про передачу у власність земельних ділянок для ведення садівництва площею 16,7709 га (найбільша кількість по Харківському району — 139 земельних ділянок), 110 — для ведення особистого селянського господарства загальною площею 196,7839 га (з яких найбільша кількість — Близнюківський та Зміївський райони — по 25 земельних ділянок)).

Необхідно підкреслити, що Управлінням реалізовано 2 масштабних проекти зі створення садових товариств для учасників антитерористичної операції шляхом виділення земельних ділянок для садівництва за межами населених пунктів в кількості 137 ділянок на території Коротичанської селищної ради та 159 ділянок на території Вільхівської сільської ради Харківського району за рахунок проінвентаризованих земель.

На відміну від Управління станом на 19.11.15 р. до ОМС Харківської області надійшло лише 150 заяв про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, за результатами розгляду яких прийнято 107 розпоряджень про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 133,2918 га. Окрім того, ОМС прийнято лише 10 розпоряджень про затвердження документації із землеустрою та передачу у власність земельних ділянок загальною площею 7,7662 га (з яких найбільшу кількість розпоряджень прийнято ОМС у Красноградському районі — 3).

Такий низький показник прийняття рішень ОМС щодо виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції обґрунтований відсутністю планів зонування або детальних планів територій, обов’язковість яких передбачена ч. 3 ст. 24 Закону України від 17.02.11 р. № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності».

Вирішення зазначеної проблеми можливе за рахунок наявності відповідних коштів в бюджетах ОМС, акумулювання яких може бути досягнуто завдяки ефективному об’єднанню громад в рамках реформи з децентралізації.

Вимушені переселенці

Не менш проблемним залишається питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб земельними ділянками.

Частиною 9 ст. 11 Закону України від 20.10.14 р. № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», передбачено, що ОМС в межах своїх повноважень вирішують питання щодо набуття відповідно до законодавства внутрішньо переміщеними особами за місцем їх фактичного перебування прав на земельну ділянку із земель комунальної власності. Відповідно до ч. 1 ст. 122 ЗК це питання відноситься виключно до компетенції ОМС.

І наостанок: прогнози щодо суспільних перетворень в Україні є досить невтішними, і кількість зазначених категорій громадян поступово зростає. Своєчасна реалізація ними прав власності на земельні ділянки є невід’ємною складовою їх соціального захисту і яскравим прикладом того, що ст. 1 Конституції України, яка вказує на соціальну спрямованість нашої держави, дійсно має недекларативний характер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі