Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про терміни перерахування субвенції органами ДКС

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Роз’ясніть, будь ласка, в які терміни органи Державної казначейської служби мають здійснювати перерахування субвенцій, які отримують відповідні місцеві бюджети з державного бюджету. Якими документами регламентується цей процес? Де треба шукати?

Так, дійсно, органи Державної казначейської служби України (далі — органи ДКС) також беруть участь у процесі надання субвенцій. Зокрема, саме вони мають право перераховувати субвенції на рахунки одержувачів.

Щоб знайти відповідь на ваше запитання, знадобляться наступні нормативно-правові документи:

— постанова КМУ від 15.12.10 р. № 1132 «Про затвердження Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів» (далі — Порядок № 1132);

— наказ Мінфіну від 24.12.12 р. № 1407 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами».

Відповідно до зазначених документів органи ДКС мають перераховувати:

1) обласним, міським (м. Києва і міст обласного значення), районним бюджетам та іншим бюджетам місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті передбачені міжбюджетні трансферти, відповідно до розпису державного бюджету в рівних частинах:

— базову дотацію — щодекади в останній день декади;

— освітню субвенцію, субвенцію на підготовку робітничих кадрів і медичну субвенцію — двічі на місяць до 10 та 25 числа;

2) реверсну дотацію до державного бюджету з обласних, міських, міст обласного значення, районних бюджетів та інших бюджетів місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті передбачені міжбюджетні трансферти, в областях та м. Києві — щодекади рівними частинами в останній день декади відповідно до розпису державного бюджету за рахунок фактичних надходжень доходів загального фонду місцевого бюджету.

При цьому у разі незабезпечення в повному обсязі щодекадного перерахування реверсної дотації її неперерахований обсяг перераховується органами ДКС в наступні дні після закінчення відповідної декади;

3) субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, крім субвенцій, зазначених у п. 2 Порядку № 1132, в обсягах, установлених законом про Державний бюджет України на поточний рік, на рахунки відповідних місцевих бюджетів, відкриті в органах ДКС, згідно з розписом державного бюджету (у разі перерахування із спеціального фонду державного бюджету — також у межах і за рахунок відповідних надходжень).

Також органи ДКС щодекадно мають подавати Мінфіну, МОЗ або Міносвіти (залежно від виду субвенції) інформацію про перераховані суми коштів в розрізі вищенаведених бюджетів та зведену в розрізі бюджетів.

У свою чергу:

— облдержадміністрації розподіляють субвенції з державного бюджету обласним бюджетам між міськими міст обласного значення та районними бюджетами пропорційно обсягам субвенцій, передбаченим таким бюджетам у рішеннях обласних рад про бюджет;

— органи ДКС перераховують протягом двох операційних днів після подання платіжних документів відповідних фінансових органів субвенції з державного бюджету на рахунки загального та спеціального фондів міських міст обласного значення та районних бюджетів, відкриті в органах ДКС, для здійснення передбачених ними видатків;

— суми субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам органи ДКС перераховують протягом двох операційних днів після подання платіжних документів на рахунки головних розпорядників бюджетних коштів, відкриті в органах ДКС.

До речі, учасники розрахунків додатково зазначають у графі «призначення платежу» платіжного доручення норму закону про Держбюджет або рішення ради про бюджет на відповідний рік, якими передбачено надання субвенцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі