Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про надання субвенції районному бюджету

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
До нашого районного бюджету надійшла субвенція від сільської ради. Таку субвенцію остання виділила на утримання школи (ремонт). В які строки така субвенція мала зарахуватись на наші рахунки? Хто з нас повинен відображати інформацію по ній у квартальному звіті: сільська чи районна рада? Якщо ми не використали усі кошти, чи треба повертати субвенцію наприкінці року (у школі до того часу ще не завершиться капітальний ремонт деяких кабінетів, а своїх грошей на його продовження в нас немає)?

Поняття «субвенція» можна знайти у головному документі, що регулює бюджетний процес, — у п. 48 ч. 1 Бюджетного кодексу України (далі — БК). Відповідно до зазначеної норми БК субвенція — міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про її надання. Тобто, у нашому випадку ініціатором надання субвенції виступала саме сільська рада, яка затвердила своє бажання у відповідному рішенні.

Правила надання та перерахування міжбюджетних трансфертів можна подивитись у постанові КМУ від 15.12.10 р. № 1132 «Про затвердження Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів».

Відповідно до вимог зазначеного документа:

1. Субвенції з одного місцевого бюджету іншому перераховують органи Державної казначейської служби України (далі — ДКС) в обсягах, установлених рішеннями відповідних рад про бюджет, із:

— загального фонду такого бюджету в межах річних бюджетних призначень згідно з розписом бюджету, з якого надаються субвенції, на рахунки загального фонду бюджету, якому вони надаються, відкриті в органах ДКС;

— спеціального фонду такого бюджету в межах річних бюджетних призначень та відповідних надходжень згідно з розписом бюджету, з якого надаються субвенції, на рахунки спеціального фонду бюджету, якому вони надаються, відкриті в органах ДКС.

2. Одержані суми субвенцій з одного місцевого бюджету іншому перераховують протягом двох операційних днів після подання платіжних документів на рахунки головних розпорядників бюджетних коштів, відкриті в органах ДКС.

Зауважимо, що учасники розрахунків у графі «призначення платежу» платіжного доручення додатково мають зазначити норму рішення ради про бюджет, якою передбачено надання субвенції.

3. Обсяг субвенцій з одного місцевого бюджету іншому, не використаний на кінець бюджетного періоду, перераховують в останній робочий день такого періоду органи ДКС до бюджету, з якого вони надані, якщо інше не передбачено рішенням про місцевий бюджет, з якого вони надаються.

Тобто, якщо у школі провадиться капітальний ремонт, то в рішенні має бути зазначена інформація, що кошти у повному обсязі можуть використовуватись до того часу, поки не будуть відремонтовані кабінети відповідно до затвердженого плану із вказівкою на конкретну дату закінчення ремонту (наприклад, до 15.01.16 р.). Оскільки, судячи із запитання, сільська рада й надавала субвенцію саме для цієї мети.

Що стосується фінансової та бюджетної звітності про виконання місцевих бюджетів, зазначимо таке. Таку звітність складають органи Державної казначейської служби України. Вимоги до складання таких звітів, у тому числі і квартальних, містить наказ Державної казначейської служби України від 08.02.12 р. № 49 «Щодо організації роботи органів Державної казначейської служби України зі складання звітності про виконання місцевих бюджетів».

Тобто у квартальному звіті сільського бюджету буде відображено обсяг (сума) наданої районному бюджету субвенції, а розпис використання таких коштів буде відображено у квартальному звіті районного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі