Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про використання коштів субвенції на капітальний ремонт ДНЗ

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
В нашої ради є вільні кошти у бюджеті розвитку, частину з них ми хочемо використати на капітальний ремонт огорожі навколо дитячого садка. Чи треба для цих цілей складати спеціальну програму, за якою й проводити такі видатки, адже з районного бюджету на утримання дитячого садка ми отримали відповідну субвенцію?

З 01.01.15 р. відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України (далі — БК) фінансування дошкільних закладів освіти здійснюється, зокрема, з районних бюджетів.

Разом з тим у поточному році передбачена й можливість фінансування таких закладів з бюджетів міст районного значення, селищ та сіл. Зокрема, протягом 2015 року діє п. 20 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БК, в якому визначено, що з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення ще можуть здійснюватись видатки, визначені:

— п. 1 ч. 1 ст. 88 БК;

— п.п. «а» п. 2 ч. 1 ст. 89, а також п.п. «б» п. 2 ч. 1 ст. 89 БК в частині утримання навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», за умови, що загальноосвітній навчальний заклад I ступеня;

— п. 5 ч. 1 ст. 89 БК в частині утримання сільських, селищних та міських палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля, інших клубних закладів та бібліотек.

Тобто, відповідно до вимог БК у 2015 році фінансування дитячих садків може здійснюватись як із сільських, селищних бюджетів та бюджетів міст районного значення, так і з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

У вашому випадку садок передано на фінансування до районного бюджету, оскільки ви отримали субвенцію на утримання дошкільного навчального закладу від районної ради.

Нагадаємо: субвенція — міжбюджетний трансферт, який надається на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про її надання. Обсяги міжбюджетних трансфертів визначають за формулою, яка затверджується відповідною радою у додатку до рішення про місцевий бюджет.

З огляду на це, сільська рада може надати лише субвенцію районному бюджету на бажану мету. Адже дитячий садок вже знаходиться поза межами «компетенції» сільського бюджету.

Не забувайте, що будь-які субвенції надаються на договірних умовах. У договорі про надання субвенції обов’язково визначають всі умови її надання та напрямки її використання. Тобто в договорі треба чітко визначити, що субвенція надається на проведення капітального ремонту огорожі навколо дитячого садка.

А от якби було прийнято рішення, що у 2015 році дитячий садок ще фінансується із сільського бюджету відповідно до вимог чинного законодавства, то в такому разі сільська рада мала б право спрямувати на утримання дитячого садка свої вільні залишки чи понадпланові надходження та самостійно профінансувати відповідні видатки. При цьому програму для цього затверджувати не потрібно.

Для цього раді достатньо внести зміни до сільського бюджету у розрізі фінансування дитячого садка. Тобто рішенням ради затвердити суму видатків, яка виділяється з бюджету розвитку для проведення капітального ремонту огорожі навколо дошкільного навчального закладу.

Враховуйте: після цього сільська рада обов’язково має подати до органів Державної казначейської служби України відповідну довідку про внесення змін до кошторису на поточний рік. У цьому документі мають бути відображені обсяги відповідних видатків із зазначенням коду економічної класифікації видатків.

Зверніть увагу, що такі дії сільської ради будуть відповідати вимогам ч. 5 ст. 71 БК.

Нагадуємо: відповідно до цієї норми кошти бюджету розвитку щодо здійснення заходів на будівництво, реконструкцію і реставрацію об’єктів виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури розподіляються за об’єктами за рішенням відповідної місцевої ради при затвердженні місцевих бюджетів та при внесенні змін до них.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі