Теми статей
Обрати теми

Порядок зарахування платежів з оплати комунальних послуг

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Загальноприйнятою є практика зарахування платежів за комунальні послуги в першу чергу в рахунок погашення існуючої заборгованості незалежно від дати здійснення такого платежу. Чи правильною є така практика? Відповідь на це запитання 26.08.15 р. дав Апеляційний суд Дніпропетровської області у справі № 215/1702/15-ц.

Суть спору

У квітні 2015 року Комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа»1 звернулось до суду з позовом до споживача про стягнення заборгованості по оплаті за опалення і гаряче водопостачання. В обґрунтування позовних вимог зазначило, що КП теплових мереж згідно із встановленими тарифами споживачу надавалися послуги з опалення та гарячого водопостачання. У зв’язку із неповною сплатою зазначених послуг за період з 01.07.08 р. по 01.02.14 р. утворилась заборгованість в сумі 3753,63 грн., яку позивач разом із судовими витратами в сумі 243,60 грн. просив стягнути з відповідача.

1 Далі за текстом — КП теплових мереж.

Споживач послуг не погоджувався із позовними вимогами в повному обсязі. Просив в задоволенні позову відмовити повністю з наступних причин: між КП теплових мереж та споживачем (боржником) не було укладено договору про надання послуг з постачання теплової енергії, крім того, позивач пропустив строк позовної давності.

Рішенням Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 20 травня 2015 року позовні вимоги КП теплових мереж задоволені, стягнуто на його користь з боржника 3753 грн. 63 коп. заборгованості за опалення та гаряче водопостачання його квартири за період з 01.07.08 р. по 01.02.14 р. та судовий збір в сумі 243 грн. 60 коп.

Не погодившись із рішенням суду, споживач комунальних послуг подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати рішення суду та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права. Зокрема, на його думку, суд неправомірно задовольнив позовні вимоги, не звернув увагу на відсутність між сторонами договору про надання послуг з постачання теплової енергії, суд не врахував пропуск позивачем строку позовної давності та дійшов помилкового висновку щодо його переривання, а також не надав належної оцінки наданим боржником квитанціям, у яких чітко зазначені періоди, за які було здійснено оплату.

Остаточне рішення у справі

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах заявлених вимог та доводів апеляційної скарги, колегія суддів апеляційного суду вирішила частково задовольнити апеляційну скаргу з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги КП теплових мереж, суд першої інстанції виходив із того, що споживач за період з 01.07.08 р. по 01.02.14 р. має заборгованість по оплаті за опалення та гаряче водопостачання у розмірі 3753 грн. 63 коп., тому вказана сума підлягає стягненню з боржника.

Колегія суддів погодилась з висновками суду першої інстанції стосовно неналежного виконання відповідачем зобов’язань щодо оплати послуг з опалення та гарячого водопостачання, які надаються КП теплових мереж, та стягнення заборгованості за надані послуги, проте не погодилась із періодом, за який стягнута вказана заборгованість, а відтак і з розміром стягнутої заборгованості з огляду на наступне.

Судом встановлено, що боржник є споживачем послуг з опалення та гарячого водопостачання, які надаються КП теплових мереж. У зв’язку зі сплатою не у повному обсязі за надані послуги у споживача станом на 01.02.14 р. існує заборгованість в сумі 3753,63 грн.

Між позивачем та відповідачем виникли правовідносини по наданню, з одного боку, та споживанню, з іншого боку, комунальних послуг з центрального опалення та підігріву гарячої води, які врегульовано Законом України від 24.06.04 р. № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги»2, Законом України від 02.06.05 р. № 2633-IV «Про теплопостачання»3, Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення4, затвердженими постановою КМУ від 21.07.05 р. № 630.

2 Далі за текстом — Закон № 1875.

3 Далі за текстом — Закон № 2633.

4 Далі за текстом — Правила.

Обов’язок споживача оплатити надані послуги встановлено ст. 19 Закону № 2633.

Частиною 1 ст. 32 Закону № 1875 визначено, що плата за послуги нараховується щомісячно.

Пунктом 18 Правил передбачено, що розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено іншого строку.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що споживач має зобов’язання перед КП теплових мереж по оплаті комунальних платежів.

Доводи споживача щодо відсутності укладеного між ним та позивачем письмового договору про надання послуг не можуть бути підставою для відмови у задоволенні позову, оскільки в даному випадку в оспорюваний період споживачу надавались послуги, нараховувалась оплата за надані послуги, але останнім ці суми у повному обсязі не сплачувались.

Разом з тим колегія суддів не погодилась з висновком суду першої інстанції відносно періоду, за який з боржника підлягає стягненню заборгованість за опалення та гаряче водопостачання.

Так, відповідно до ст. 256 Цивільного кодексу України5 позовна давність — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

5 Далі за текстом — ЦК.

А ст. 257 ЦК зазначає, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дій, що свідчать про визнання нею свого боргу, і позовна давність переривається у разі пред’явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимог, право на яку має позивач ( ч. 1 і 2 ст. 264 ЦК).

З матеріалів справи убачається, що КП теплових мереж зверталося до Тернівського районного суду із заявою про видачу судового наказу щодо стягнення із боржника заборгованості в сумі 3753,63 грн. 18.08.14 р. було видано судовий наказ, який ухвалою Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 09.02.15 р. скасовано.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.12.11 р. №14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження» наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

В суді першої інстанції під час розгляду позову КП теплових мереж боржником заявлено клопотання про застосування строку позовної давності.

Вирішуючи даний спір, суд першої інстанції не звернув уваги на те, що строк позовної давності переривався лише зверненням КП теплових мереж із заявою про видачу судового наказу та видачею судового наказу від 18.08.14 р., а не здійсненням відповідачем часткової оплати за послуги.

До того ж судом першої інстанції не враховано, що із наданих споживачем квитанцій про оплату наданих послуг видно, що оплата послуг проводилася за конкретний поточний період. Доказів на підтвердження зарахування позивачем будь-яких сум на погашення заборгованості матеріали справи не містять.

З огляду на вищезазначене, колегія суддів дійшла висновків, що стягненню з боржника підлягає заборгованість з урахуванням строку позовної давності відповідно до ст. 257 ЦК починаючи з 18.08.11 р. по 01.02.14 р. в сумі 845 грн. 88 коп.

Рішення Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 20.05.15 р. було змінено: зменшено розмір заборгованості за опалення та гаряче водопостачання, які підлягають стягненню з боржника на користь КП теплових мереж, з 3753 грн. 63 коп. за період з 01.07.08 р. по 01.02.14 р. до 845 грн. 88 коп. за період з 18.08.11 р. по 01.02.14 р. В іншій частині рішення залишено без змін.

У разі вказівки споживачем періоду оплати за комунальні послуги сплачені грошові кошти не можуть зараховуватися на інші періоди в рахунок погашення заборгованості, що утворилась раніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі