Теми статей
Обрати теми

Грошова допомога волонтерам

Бондаренко К., експерт із соціальних питань
Збройний конфлікт на Сході нашої країни виявив найкращі якості українського народу — людяність, бажання допомогти і активізував волонтерський рух в Україні. Волонтери, іноді ризикуючи своїм життям, надають допомогу учасникам АТО, їх сім’ям, переселенцям та постраждалим особам. Проте самі волонтери також потребують соціального захисту. Державою започатковано грошову допомогу у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту. Про те, хто може бути волонтером, їх права та обов’язки, а також про порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги і йтиметься далі.

Відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності в Україні, регулює Закон України від 19.04.11 р. № 3236-VI «Про волонтерську діяльність»1, згідно з яким волонтерська діяльність — це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Іноземці та особи без громадянства здійснюють волонтерську діяльність через організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, інформація про які розміщена на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики.

1 Далі за текстом — Закон № 3236.

Права та обов’язки волонтерів визначаються ст. 7 Закону № 3236.

Так, волонтер має право на:

— належні умови здійснення волонтерської діяльності, зокрема, отримання достовірної, точної та повної інформації про порядок та умови провадження волонтерської діяльності, забезпечення спеціальними засобами захисту, спорядженням та обладнанням;

— зарахування часу здійснення волонтерської діяльності до навчально-виробничої практики в разі її проходження за напрямом, що відповідає отримуваній спеціальності, за згодою навчального закладу;

— відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням волонтерської діяльності;

— інші права, передбачені договором про провадження волонтерської діяльності та законодавством. При цьому волонтер зобов’язаний:

— сумлінно та своєчасно виконувати обов’язки, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності;

— у випадках, визначених законодавством, проходити медичний огляд та надавати довідку про стан здоров’я;

— у разі необхідності проходити подальшу підготовку (перепідготовку);

— не допускати дій і вчинків, які можуть негативно вплинути на репутацію волонтера, організації чи установи, на базі якої провадиться волонтерська діяльність;

— не розголошувати інформацію з обмеженим доступом;

— у разі укладення договору про провадження волонтерської діяльності та одностороннього розірвання договору з ініціативи волонтера відшкодовувати прямі збитки, завдані ним, якщо це передбачено договором;

— відшкодовувати майнову шкоду, заподіяну внаслідок здійснення ним волонтерської діяльності, відповідно до закону.

Одноразова грошова допомога волонтерам2. Порядок та умови виплати допомоги затверджено постановою КМУ від 19.08.15 р. № 604 «Деякі питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту»3.

2 Далі за текстом — допомога.

3 Далі за текстом — постанова № 604.

Допомога призначається у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), якщо смерть/поранення волонтера настали:

— під час надання волонтерської допомоги громадянам в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій, збройного конфлікту, у тому числі в період здійснення догляду за хворими, інвалідами, одинокими, людьми похилого віку та іншими особами, які через свої фізичні, матеріальні чи інші особливості потребують підтримки та допомоги і проживають в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій, збройного конфлікту;

— під час надання волонтерської допомоги Збройним Силам, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам державної влади під час дії особливого періоду, правового режиму надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, бойових дій, збройного конфлікту.

Розмір допомоги у разі загибелі (смерті) волонтера. Загальний розмір допомоги у разі загибелі (смерті) волонтера становить 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на дату загибелі (смерті) волонтера.

Виплачується допомога членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) волонтера у рівних частинах. Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від її отримання, частина допомоги розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання, у рівних частинах. Заява про відмову від отримання допомоги повинна бути нотаріально засвідчена в установленому законодавством порядку.

Розмір допомоги у разі встановлення інвалідності волонтера. У разі встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) допомога виплачується волонтеру залежно від групи інвалідності у таких розмірах:

— у разі встановлення інвалідності I групи — 250 прожиткових мінімумів;

— у разі встановлення інвалідності II групи — 200 прожиткових мінімумів;

— у разі встановлення інвалідності III групи — 150 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності.

Рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги приймає міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції4.

4 Далі за текстом — міжвідомча комісія.

Для отримання допомоги до міжвідомчої комісії (пров. Музейний, буд. 12, м. Київ, 01001) подаються наступні документи:

У разі смерті волонтера:

1

заяви від кожного заявника (а якщо в загиблого залишилася малолітня чи неповнолітня дитина — заяву подає інший з батьків, опікун або піклувальник)

2

довідка судово-медичної експертизи про причини смерті або довідка про характер отриманих поранень у районі проведення антитерористичної операції, а також у разі необхідності свідчення керівника одного з підрозділів Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів державної влади, який перебуває безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту, про надання волонтером волонтерської допомоги.

Також можуть додаватись інші документи, які підтверджують факт надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту.

До заяви додаються:

— копія сторінок паспорта кожного заявника з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

— копія ідентифікаційного коду кожного заявника;

— копія свідоцтва про смерть волонтера;

— копія свідоцтва про народження волонтера (для виплати одноразової грошової допомоги батькам загиблого (померлого));

— копія свідоцтва про шлюб (для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові));

— копія свідоцтва про народження дитини (для виплати одноразової грошової допомоги дитині);

— копія рішення опікунської ради або суду про встановлення опіки чи піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дитиною загиблого волонтера);

— копія рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджує факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого) (для виплати допомоги особі, яка не була членом сім’ї загиблого (померлого), але перебувала на його утриманні)

В разі настання інвалідності:

1

заява від волонтера

2

копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності;

довідка судово-медичної експертизи про характер отриманих поранень у районі проведення антитерористичної операції, а також у разі необхідності свідчення керівника одного з підрозділів

Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів державної влади, який перебуває безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту, про надання волонтером волонтерської допомоги.

Також можуть додаватись інші документи, які підтверджують факт надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту.

До заяви додаються:

— копії сторінок паспорта волонтера з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

— копія ідентифікаційного коду волонтера

Після подання необхідних документів відбувається процес їх розгляду, прийняття рішення про призначення допомоги, замовлення та виділення необхідних коштів з резервного фонду державного бюджету, перерахування їх на рахунок структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання заявника (заявників), передача рішення про призначення допомоги структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Органи соціального захисту населення не пізніше ніж через 3 робочих дні після надходження такого рішення письмово повідомляють заявника (заявників) про необхідність звернення за отриманням допомоги.

Для отримання допомоги особа, зазначена у рішенні міжвідомчої комісії, подає органам соціального захисту населення такі документи:

— заяву про перерахування коштів для виплати одноразової грошової допомоги із зазначенням рахунка в установі банку;

— копії сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації.

Допомога виплачується особі шляхом її перерахування органом соціального захисту населення на рахунок в установі банку, зазначений особою, не пізніше ніж через 3 робочих дні після надходження коштів на рахунок органу соціального захисту населення.

Якщо після виплати допомоги за її одержанням звертаються інші члени сім’ї, батьки, утриманці загиблого (померлого) волонтера, питання розподілу суми допомоги вирішується за взаємною згодою таких осіб або в судовому порядку.

Пунктом 16 постанови № 604 передбачено, що виплата допомоги не здійснюється, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво) чи інвалідність волонтера є наслідком:

— вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;

— вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;

— навмисного спричинення собі тілесного ушкодження або самогубства (крім факту доведення особи до самогубства, встановленого судом);

— подання особою свідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги;

— інших обставин, не пов’язаних з волонтерською діяльністю.

Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється в порядку черговості відповідно до дати подання документів. Рішення міжвідомчої комісії про відмову у призначенні одноразової грошової допомоги може бути оскаржене в судовому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі