Теми статей
Обрати теми

Залишки коштів у спецфонді: що з ними робити?

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Дуже багато запитань надходить до редакції з приводу використання залишку коштів спеціального фонду місцевого бюджету, що утворився станом на 01.01.15 р. за рахунок надходжень єдиного та екологічного податків. Нагадаємо: внесеними змінами до бюджетного законодавства з 01.01.15 р. ці податки підлягають зарахуванню до загального фонду місцевого бюджету. Тож у багатьох органів місцевого самоврядування виникло цілком доречне запитання: як правильно використати залишки коштів, які склалися на цю дату за такими надходженнями? Спробуємо розібратись, що з ними робити.

img 1Основні моменти

Спочатку зауважимо такі моменти.

По-перше, доходи загального фонду не мають цільового спрямування, а коло напрямків використання надходжень від єдиного та екологічного податків значно розширено, про що ми писали у січневому номері газети.

По-друге, витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення і здійснюються в межах та за рахунок фактичних надходжень за відповідними джерелами доходів. Зауважимо: така вимога закріплена ст. 23 Бюджетного кодексу України1.

1 Далі за текстом — БК.

 

Як використовувати залишок?

На щастя, Міністерство фінансів України розклало по полицях це питання та виклало відповідь у листі від 30.03.15 р. № 31-05230-12-10/11009. Щоб краще зрозуміти, що робити із залишком, ми звернулись по допомогу до спеціалістів Головного управління Державної казначейської служби України в Харківській області. Про що зазначають компетентні органи?

У першу чергу, залишок коштів повинен бути спрямований на погашення кредиторської заборгованості за відповідними видатками спеціального фонду, оскільки він утворився по спеціальному фонду на початок 2015 року, тобто склався за результатами за минулий рік.

Якщо залишок є більшим, ніж обсяг кредиторської заборгованості, то він може бути спрямований на видатки спеціального фонду з метою реалізації невиконаних завдань програми з природоохоронних заходів (за рахунок залишків коштів екологічного податку) чи здійснення витрат бюджету розвитку (за рахунок залишків коштів єдиного податку). Для цього необхідно внести відповідні зміни до бюджету по спеціальному фонду (бюджету розвитку) з урахуванням норм ч. 2 ст. 72 БК. При цьому такі видатки треба відображати по спеціальному фонду.

Цитата

Місцевий бюджет може затверджуватись з (ч. 2 ст. 72 БК):

дефіцитом за спеціальним фондом у разі залучення до бюджету розвитку коштів від місцевих запозичень, коштів із загального фонду такого місцевого бюджету, надходження внаслідок продажу/пред’явлення цінних паперів, а також у разі використання залишків коштів спеціального фонду місцевого бюджету, крім власних надходжень бюджетних установ (шляхом внесення змін до рішення про місцевий бюджет за результатами річного звіту про виконання місцевого бюджету за попередній бюджетний період);

профіцитом за спеціальним фондом у разі погашення місцевого боргу, придбання цінних паперів.

 

Увага! У разі планування видатків на природоохоронні заходи по спеціальному фонду за рахунок надходжень грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності2, а також за рахунок розподілу залишків коштів екологічного податку, які утворились станом на 01.01.15 р., можуть застосовуватись коди Тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів3 розділу 240000 «Цільові фонди».

2 Які відповідно до ст. 69 БК належать до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів.

3 Далі за текстом — ТКВКМБ.

Зауважимо: видатки загального фонду місцевих бюджетів на природоохоронні заходи повинні плануватись та відображатись за кодами ТКВКМБ, які входять до розділу 200000 «Охорона навколишнього природного середовища та ядерна безпека».

При цьому треба враховувати таке.

Перше. Застосування при формуванні та виконанні місцевих бюджетів коду ТКВКМБ 240601 «Охорона та раціональне використання природоохоронних ресурсів» та інших кодів з розділу 24000 «Цільові фонди» по загальному фонду неможливе.

Друге. У разі відсутності потреби у спрямуванні коштів за цільовим призначенням залишки, відповідно до ч. 2 ст. 57 БК, перераховують до загального фонду місцевого бюджету і використовують відповідно до рішень місцевої ради.

Цитата

На кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду державного бюджету та щодо субвенцій із спеціального фонду державного бюджету на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення (ч. 2 ст. 57 БК).

У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховують до загального фонду державного бюджету.

Бюджетні зобов’язання за бюджетними програмами спеціального фонду державного бюджету, не передбаченими проектом закону про Державний бюджет України на наступний бюджетний період, поданим на розгляд до Верховної Ради України, головні розпорядники бюджетних коштів зобов’язані виконати до кінця поточного бюджетного періоду в межах і за рахунок відповідних фактичних надходжень до спеціального фонду бюджету, не допускаючи наявності за такими зобов’язаннями кредиторської заборгованості на початок наступного бюджетного періоду.

 

При цьому формується платіжне доручення:

 

Дебет

3152 «Кошти спеціального фонду місцевих бюджетів, які направляються на спеціальні видатки»

Кредит

3141 «Надходження до загального фонду місцевих бюджетів» (ККД (код бюджетної класифікації доходів) 24060300 «Інші надходження бюджету»)

Дебет

3141 «Надходження до загального фонду місцевих бюджетів»

Кредит

3142 «Кошти загального фонду місцевих бюджетів»

 

Ще один момент: факт перерахування залишків коштів спеціального фонду до загального фонду доречно закріпити у рішенні місцевої ради про бюджет положенням наступного змісту: «Дозволити перерахування до загального фонду залишку коштів єдиного та/або екологічного податків, що утворився по спеціальному фонду станом на 01.01.15 р. у зв’язку із змінами бюджетного законодавства.»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі