Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про використання залишків екологічного та єдиного податків

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
З 01.01.15 р. єдиний та екологічний податки зараховують до загального фонду місцевих бюджетів. Як правильно треба використовувати залишки коштів на 01.01.15 р. за такими надходженнями?

Дійсно, такі податки з цього року включені до загального фонду місцевих бюджетів. Це означає, що такі доходи не мають цільового спрямування і коло напрямків їх використання значно розширено.

Нагадуємо, раніше екологічний та єдиний податки зараховувались до складу спеціального фонду. При цьому відповідно до ст. 23 Бюджетного кодексу України (далі — БК) витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення. Їх здійснюють в межах та за рахунок фактичних надходжень за відповідними джерелами доходів.

Оскільки залишок коштів на початок року склався за результатами роботи за минулий рік, він у першу чергу повинен бути спрямований на погашення кредиторської заборгованості за відповідними видатками.

Якщо залишок коштів є більшим, ніж обсяг кредиторської заборгованості, він може бути спрямований на реалізацію невиконаних завдань програми з природоохоронних заходів (екологічний податок) чи проведення капітальних видатків у поточному році (залишки по єдиному податку).

Враховуйте: у такому разі треба вносити зміни до бюджету з урахуванням норм ч. 2 ст. 72 БК. Такі видатки мають відображатись по спеціальному фонду.

Наголосимо: у разі відсутності потреби у спрямуванні коштів за цільовим призначенням залишки, відповідно до ч. 2 ст. 57 БК, перераховують до загального фонду місцевого бюджету і використовують відповідно до рішень місцевої ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі