Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про оподаткування військовим збором залишку невикористаного авансу

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Роз’ясніть, будь ласка, чи треба оподатковувати військовим збором суму коштів, що видана працівнику на відрядження або під звіт, яка надміру витрачена та не повернута в установлені законодавством терміни? Чи треба обкладати такі суми збором?

Одразу нагадаємо, що платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 розд. IV Податкового кодексу України (далі  — ПК). До них віднесені, зокрема, фізичні особи - резиденти, яка отримують доходи з джерел їх походження в Україні.

Ми вже неодноразово зазначали: суми, що видані на відрядження та в строк не повернуті працівником, відносять до його доходу. Тобто їх включають в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід на підставі п. 170.9 ст. 170 розд. IV ПК (пп. 164.2.11 п. 164.2 ст. 164 розд. IV ПК).

Отже, сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, однозначно підлягає оподаткуванню військовим збором.

Нагадаємо: розмір такої суми треба обчислювати відповідно до п. 170.9 ст. 170 розд. IV ПК.

Тож податковий агент (установа), який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку (працівника), зобов’язаний утримати військовий збір із суми такого доходу за рахунок платника (працівника), використовуючи ставку збору 1,5 % (пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПК).

Жодних виключень чинне законодавство не містить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі