Теми статей
Обрати теми

Дачні будинки у житлові: механізм переведення

Семененко А., юрист-аналітик ВБ «Фактор»
Нарешті з’явився текст Порядку переведення дачних та садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, затвердженого постановою КМУ від 29.04.15 р. № 3211. Нагадаємо: цей документ був розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на виконання і відповідно до Закону України від 02.09.14 р. № 1673-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації в них місця проживання»2. З появою Порядку органи місцевого самоврядування3 отримали можливість вже на практиці запустити в дію процес переведення дачних та садових будинків. Саме цей документ врегульовує питання щодо переліку документів, які подаються для прийняття рішення про переведення дачних і садових будинків у жилі будинки; строк розгляду поданих документів; виключний перелік підстав для відмови у переведенні; безоплатність надання такої послуги тощо. Розглянемо його більш детально.

img 11 Далі за текстом — Порядок.

2 Далі за текстом — Закон № 1673.

3 Далі за текстом — ОМС.

Екскурс в минуле

Слід зазначити, що офіційно громадяни отримали право на переведення дачних та садових будинків в житлові ще 27.09.14 р., з прийняттям Закону № 1673. Цим законодавчим актом Житловий кодекс України було доповнено ст. 81 «Переведення у жилі будинки садових і дачних будинків». Нова норма встановила, що громадяни мають право на переведення дачних і садових будинків, які відповідають державним будівельним нормам, в житлові будинки в порядку, визначеному КМУ. Рішення про переведення приймається відповідними ОМС.

Нагадаємо: розд. II «Прикінцеві положення» Закону № 1673 також було передбачено, що тимчасово, до проведення реформи з питань адміністративно-територіального устрою, дачні поселення і садівничі товариства в приміських зонах обліковуються за тими населеними пунктами, з якими вони зв’язані адміністративно або територіально. Це дуже важливо, адже сьогодні більшість садових та дачних будинків знаходяться за межами населених пунктів і ОМС мають розуміти, як з ними вчиняти.

До речі, пам’ятаєте, ми в № 10 газети «Місцеве самоврядування» за жовтень 2014 року аналізували Закон № 1673? Ще тоді щодо його застосування на практиці виникала низка запитань, наприклад: яким чином буде здійснюватися присвоєння адрес «переведеним» житловим будинкам (адже вони знаходяться за межами населених пунктів)?

Крім того деякі фахівці ще на етапі прийняття Закону № 1673 ставили запитання щодо виникнення в подальшому невідповідності розташування «переведених» житлових будинків на земельних ділянках, які належать до категорії земель сільськогосподарського призначення (садові будинки) та рекреаційного призначення (дачні будинки).

Нагадаємо, відповідно до ст. 35 Земельного кодексу України4 садові будинки будуються на земельних ділянках з цільовим призначенням для ведення садівництва (землі сільськогосподарського призначення). В той час як дачні будинки згідно зі ст. 51 ЗК зводяться на землях для дачного будівництва (землі рекреаційного призначення). Як вже зазначалося, такі земельні ділянки переважно знаходяться за межами населених пунктів.

4 Далі за текстом — ЗК.

Постає запитання: чи не вимагатиме зміна функціонального призначення будівель з садових та дачних на жилі зміни цільового призначення відповідних земельних ділянок?

Зауважте, що згідно зі ст. 38 ЗК для розміщення житлової забудови виділяються земельні ділянки із категорії земель житлової та громадської забудови. В свою чергу ст. 40 ЗК уточнює, що громадянам України за рішенням ОМС можуть передаватися безоплатно у власність або надаватися в оренду земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд. В той же час необхідно враховувати, що відповідно до тієї ж ст. 38 ЗК землі житлової та громадської забудови можуть бути розміщені лише в межах населених пунктів.

Отже, напрошується висновок: зміна цільового призначення земельної ділянки з «для ведення садівництва» («для дачного будівництва») на «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд» є можливою лише за умови включення відповідних земельних ділянок в межі населеного пункту.

Як бути з переліченими вище запитаннями? На нашу думку, вони не втратили своєї актуальності. Тому пропонуємо нашим читачам, шановним представникам ОМС звертатися до нашої редакції із запитаннями, які будуть виникати у них під час впровадження в життя механізму переведення дачних та садових будинків у жилі.

А тепер, власне, про сам...

 

Порядок

Пунктом 2 Порядку чітко визначено, що переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно ОМС села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.

Нагадаємо: абз. 1 п. 2 розд. II «Прикінцеві положення» Закону № 1673 визначено, що тимчасово, до проведення реформи адміністративно-територіального устрою, дачні поселення та садівницькі товариства у приміських зонах обліковуються за тими населеними пунктами, з якими вони зв’язані адміністративно або територіально.

Увага! Про зв’язаність садових товариств та дачних поселень в адміністративному або територіальному сенсі ми писали в статті «Садові будинки в жилі: переводять ОМС»5.

5 Див. «Місцеве самоврядування» № 10 за жовтень 2014 р., с. 27.

Для переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа має подати до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, — сільському голові6 заяву (форма наведена в додатку 1 до Порядку).

6 Далі за текстом — уповноважений орган.

Додаток 1 до Порядку

img 2
img 3

 

Зверніть увагу, що п. 3 Порядку визначив перелік документів, які обов’язково власник (заявник) має долучити до заяви:

1

копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку

2

письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий

3

звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам (форма наведена в додатку 2 до Порядку)

 

Увага! Технічний огляд дачного чи садового будинку проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт.

Такий огляд здійснюється на підставі укладеного договору суб’єктом господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію згідно з постановою КМУ від 23.05.11 р. № 554 «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури».

Лише після того, як зацікавлена особа оформить всі перелічені документи, вона має звернутися до уповноваженого органу. Тож перед ОМС постає завдання організувати роз’яснювальну роботу серед власників дачних та садових будинків, які бажають перевести їх в жилі будинки.

Після отримання необхідних документів уповноважений орган має один місяць для їх розгляду та прийняття рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні (п. 4 Порядку).

Увага! Пункт 4 Порядку наводить вичерпний перелік підстав для прийняття рішення уповноваженим органом щодо відмови у переведенні садового (дачного) будинку в житловий.

Отже, прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:

1

неподання документів, зазначених у п. 3 Порядку

2

виявлення в поданих документах недостовірних відомостей

3

встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, що зазначені у розділі I (обов’язковий) результатів технічного огляду Звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку

 

З першою підставою все зрозуміло, начебто.

Є питання щодо другої підстави. Чинне законодавство не містить визначення «недостовірні відомості». Напевно, йдеться про неправдиву інформацію або про інформацію, яка не відповідає дійсності. В будь-якому випадку, ОМС висновки щодо визнання тих чи інших відомостей недостовірними доведеться робити самостійно. Таким чином ця підстава носить суб’єктивний характер.

Звертаємо також вашу вагу на третю підставу. Якщо суб’єктом господарювання в Звіті про проведення технічного огляду буде встановлено невідповідність дачного (садового) будинку хоча б одній з таких вимог:

1

належність будинку до 1 — 6 класів відповідно до Єдиного класифікатора житлових будинків залежно від якості житла та наявного інженерного обладнання

2

відповідність висоти житлових приміщень вимогам ДБН В.2.2-15 «Житлові будинки. Основні положення»

3

відсутність деформацій, що можуть призвести до втрати несучої здатності конструкцій та руйнування будинку, за оцінкою механічного опору та стійкості несучих конструкцій з використанням спрощених методів для конструкцій категорії В відповідно до ДБН В.1.2-6 «Основні вимоги до будівель і споруд. Механічний опір та стійкість»

4

наявність системи опалення для експлуатації будинку протягом року відповідно до ДБН В.2.5-67 «Опалення, вентиляція та кондиціонування»

5

виконання протипожежних вимог в частині дотримання протипожежних розривів, визначених ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», та наявності блискавкозахисту згідно з ДСТУ Б В.2.5-38 «Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»

 

ОМС буде змушений відмовити заявнику в переведенні дачного (садового) будинку в жилий.

Якщо ж всі документи (які подав заявник) у повному порядку і місцева рада прийняла рішення про переведення дачного (садового) будинку в жилий, вона має протягом трьох днів з дня прийняття такого рішення видати його або надіслати власникові рекомендованим листом з описом вкладення із зазначенням його адреси (рішення про відмову в переведенні разом з поданими документами).

Увага! Рішення про переведення є підставою для внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством.

Важливо

У разі відмови в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок власник має право повторно подати документи, зазначені у п. 3 Порядку, після усунення причин, що стали підставою для прийняття такого рішення.

 

Порядок не визначає строки, протягом яких ОМС має повторно розглянути подані власником документи. На нашу думку, в такій ситуації повинні застосовуватися загальні строки, передбачені п. 4 Порядку, тобто один місяць з дня їх надходження.

 

Наостанок

Ви, сподіваємося, звернули увагу на те, що з метою переведення дачних (садових) будинків у жилі документи має подати саме власник або уповноважена ним особа. Більше того, одним з таких документів є документ про право власності на дачний (садовий) будинок.

Сьогодні непоодинокими є випадки, коли право власності на зазначені будинки не оформлені належним чином. Тобто, перш ніж звернутися до ОМС, громадянин повинен буде оформити право власності на «самобуд». У цій ситуації таким громадянам в нагоді стане Закон України від 13.01.15 р. № 92-VIII «Про внесення зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт») та затверджений на його виконання відповідний Порядок прийняття в експлуатацію таких тоб’єктів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі