Теми статей
Обрати теми

Фонд громади як інструмент розвитку місцевої громади

Шейгус В., виконавчий директор ІСАР «Єднання»
Маленьке містечко на південному сході Великобританії Hay-on-Wye свого часу зіткнулося з усіма типовими проблемами провінційного населеного пункту: старіння населення, безробіття, занепад. Однак жителі містечка повірили в ідею, яка на перший погляд видавалася неймовірною і яку висловив один із дивакуватих мешканців громади — перетворити Hay-on-Wye на «книжкове королівство». У містечку відкрили декілька букіністичних магазинів та запровадили книжковий фестиваль. Незабаром на цей фестиваль почали приїздити не тільки з Уельсу, але й з усієї Британії. Містечко розвивало свою інфраструктуру, будувалися нові магазини, готелі та ресторани. Сьогодні літературний фестиваль «HayFestival» об’єднує п’ять континентів і є «букіністичною Меккою» усієї Європи.

img 1

Ця історія, здавалося б, має мало стосунку до України та наших реалій. Однак і в Україні є люди і є громади, що готові змінювати своє життя на краще власними силами. ІСАР «Єднання» підтримує такі організації, у тому числі через програму «Школа фондів громад», яка фінансується Фондом ім. Ч. С. Мотта. Метою цієї програми є сприяння розвитку фондів громад в Україні для підвищення їх ролі у вирішенні місцевих проблем і забезпечення їх активної майбутньої життєдіяльності.

Практика створення фондів громад для вирішення місцевих проблем шляхом залучення місцевих ресурсів і колективного громадського прийняття рішень щодо їх використання широко розповсюджена у світі. Історія фондів громад бере свій початок з 1914 року, коли у місті Клівленді, США банкір Фредерік Гаріс Гофф з метою організованого використання благодійних пожертв на нагальні потреби громади заснував перший такий фонд. Сьогодні фонди громад працюють у 84 країнах світу і є потужним інструментом для вирішення проблем та розвитку місцевих громад. У світовому контексті фонд громади одночасно виконує у громаді три основні ролі: є лідером громади, двигуном розвитку філантропії та інструментом перерозподілу ресурсів задля вирішення найважливіших проблем та потреб громади. В Україні процес створення таких фондів розпочався не так давно (наприкінці 90-тих), і програма «Школа фондів громад» спрямована на підтримку вже існуючих та заохочення створення нових фондів громад в нашій країні.

Що ж таке фонд громади і чим він відрізняється від інших громадських чи благодійних організацій, враховуючи українські реалії? У 2010 році була перша спроба представників українських організацій визначити основні та бажані ознаки фондів громад в Україні. У 2011 році експертна група Програми «Школа фондів громад» продовжила цю роботу і запропонувала 3 групи базових ознак фонду громади в Україні: стартові (які властиві організації з перших днів її діяльності як фонду громади), ознаки, які мають бути досягнуті організацією протягом перших років діяльності, та рекомендовані ознаки (важливі, організація планує обов’язково їх набути, проте не завжди може це зробити з перших кроків діяльності).

Серед основних ознак фонду громади можемо перелічити такі. Метою діяльності фонду громади є покращення якості життя мешканців чітко географічно визначеної території (робота фонду не має прив’язки до певної теми, групи громади тощо). Фонд громади залучається до вирішення найрізноманітніших актуальних проблем життя місцевої громади, визначених самою громадою. Фонд громади залучає широкий спектр переважно місцевих ресурсів громади. Фонд громади керується радою авторитетних громадян, які широко представляють всі сектори громади, а також здійснює постійний моніторинг, аналіз проблем та потреб громади, що відображається у стратегії та діяльності фонду громади.

Фонд громади впроваджує відкриті й прозорі процедури та практики в усіх аспектах своєї діяльності. Це слугує передумовою розбудови довіри з боку громади до фонду, а саме довіра є тим фундаментом, який дозволяє створити довгострокову життєздатність фонду. Для розбудови довіри важливо також, щоб фонд громади був нерелігійним, неполітичним (не надавав підтримку у жодному вигляді жодній політичній силі чи партії).

Ще однією важливою ознакою фонду громади є те, що фонд залучає і акумулює кошти для вирішення проблем громади, але не «освоює» їх сам, а віддає іншим організаціям та ініціативам через грантовий механізм. Фонд громади на конкурсних засадах надає гранти іншим некомерційним організаціям чи ініціативним групам задля вирішення проблем громади, таким чином докладаючи багато зусиль до заохочення до активних дій, і тому частіше фінансує ідеї та програми інших, ніж реалізує власні програми.

За деякий час фонд громади стає потужним агентом розвитку культури філантропії в громаді через добровільне пожертвування фізичними та юридичними особами часу, вмінь, фінансів, матеріальних цінностей та послуг. Наступним щаблем розвитку для фонду громади стає робота над забезпеченням максимальної участі місцевих мешканців у житті громади. Він гуртує різні зацікавлені сторони (організації, людей) до вирішення місцевих проблем, заохочуючи до партнерства, співробітництва, інвестування. Виступає в ролі з’єднувальної ланки між тими, хто має ресурси, та тими, хто цих ресурсів потребує, і надає донорам послуги, що сприяють досягненню ними благодійних цілей. Для цього в інструментарії фонду громади є перевірені часом та досвідом механізми: тематичні та іменні благодійні (або корпоративні) фонди, молодіжні банки та багато інших.

З часом фонд, який дотримується цього алгоритму розвитку, стає безперечним лідером в громаді — залучається до різноманітних громадських заходів, розвиває співробітництво у громаді, виступає ініціатором, партнером, посередником та координатором у вирішенні важливих для громади проблем.

Отже, підсумувавши можемо зазначити, що фонди громад — це неурядові благодійні організації, призначення яких полягає в підвищенні якості життя громад, на території яких поширюється їхня діяльність. Фонди громад визначають потреби місцевої громади, заохочують благодійні пожертви і накопичують кошти, з яких надають гранти на впровадження ініціатив з вирішення соціально важливих місцевих проблем.

Програма «Школа фондів громад» у межах своєї діяльності надає всебічну підтримку рухові фондів громад в Україні. Ми навчаємо, консультуємо і надаємо гранти на різні потреби фондів громад. До участі у програмі «Школа фондів громад» запрошуються як зареєстровані організації, які вже працюють в якості фондів громад або мають намір працювати у такій якості, так і ініціативні групи, які хочуть створити такі фонди у себе в громадах. Детальнішу інформацію можна знайти на сторінках сайту організації ІСАР «Єднання», яка впроваджує програму: http://goo.gl/nDzl8s

ВІД РЕДАКЦІЇ

Шановні керівники та фахівці органів місцевого самоврядування!

Досвід нашої багаторічної співпраці свідчить, що серед вас чимало активних, небайдужих людей, готових усіляко допомагати розбудові громадянського суспільства у своїх громадах, районах, регіонах.

Цією статтею ми започатковуємо цикл матеріалів, які будуть розповідати про різноманітні можливості розвитку громад за допомогою донорських організацій, аналізувати проблеми, із якими стикаються інститути громадянського суспільства у поточній діяльності, при взаємодії один з одним та з іншими суб’єктами.

Кожний, напевне, розуміє, що громадській організації, волонтерам чи місцевим активістам простіше розвиватися за сприяння місцевої влади. Хотілося б дізнатися, якою ви бачите цю співпрацю, які у вас є ідеї з цього приводу?

Також ми знаємо, що у багатьох з вас вже є позитивний досвід такої співпраці.

Тому ми запрошуємо вас ділитися власним досвідом на сторінках нашого видання.

А ще ми вирішили відкрити на нашому форумі http://budget.factor.ua/ окрему гілку «Громадянське суспільство», у якій ви самі та наші експерти зможуть обговорювати цікаві ідеї, отримувати експертні консультації з приводу правового та економічного забезпечення діяльності громадських організацій, волонтерського руху, органів самоорганізації населення.

Запрошуємо долучатися до нашої спільноти та ділитися власними думками з цих питань!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі