Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про облік не введених в експлуатацію необоротних активів

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Що робити з не введеними в експлуатацію необоротними активами за новими правилами обліку, зокрема, з матеріальними цінностями, які обліковують на рахунку 14 Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ?

Останнім часом зміни в бухгалтерському обліку дійсно викликають безліч запитань у бухгалтерів. Але якщо розібрати все по поличках, немає нічого складного.

Нагадуємо: на рахунку 14 «Незавершені капітальні інвестиції в необоротні активи» обліковують капітальні інвестиції у будівництво, виготовлення (розробку), реконструкцію, модернізацію, придбання об’єктів необоротних матеріальних та нематеріальних активів, уведення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулось. Така вимога закріплена Порядком застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Мінфіну від 26.06.13 р. № 611 «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ».

Так, на 01.01.15 р. не введені в експлуатацію основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи мають лише два варіанти обліку:

— або їх вводять в експлуатацію та обліковують на рахунках 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 12 «Нематеріальні активи»,

— або перекласифіковують і відображають у складі незавершених капітальних інвестицій на рахунку 14 «Незавершені капітальні інвестиції в необоротні активи».

Зверніть увагу: обидва варіанти можливо відобразити у бухгалтерському обліку лише за рішенням керівника бюджетної установи.

До речі, не введені в експлуатацію основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, які перебувають на складах, не відповідають критеріям визнання основних засобів. Відтак і амортизацію на такі об’єкти нараховувати не потрібно.

Саме такий висновок можна знайти у листі Мінфіну від 25.03.15 р. № 31-11420-07-13/10574 «Щодо надання роз’яснень [стосовно обліку матеріальних цінностей]». Вагомим аргументом щодо цього виступає те, що нарахування амортизації здійснюють протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів при визнанні цього об’єкта активом (тобто при зарахуванні на баланс) і призупиняють на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

У нашому випадку цілком логічно не нараховувати амортизацію, оскільки об’єкт ще не визнано основним засобом та не відбулось його зарахування на баланс.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі