Теми статей
Обрати теми

Державне стимулювання енергоефективності в Україні

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Європейські країни обирають енергоефективні заходи. Уряд України вирішив не «пасти задніх», а створити більш привабливі умови для отримання цільових кредитів на впровадження енергоефективних заходів. 08.04.15 р. постановою КМУ № 231 були внесені зміни до постанов КМУ від 01.03.10 р. № 243 «Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки» та від 17.10.11 р. № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження». Що цікавого це обіцяє громадянам? Спробуємо розібратися.

Питання зменшення витрат на опалення у зв’язку зі збільшенням ціни на газ та послуги з централізованого опалення стають все більш актуальними. Питання енергоефективності набирають нового значення. Утеплення будинків та впровадження енергоефективних заходів є коштовним капіталовкладенням, яке покриває фактичні збитки лише після спливу значного проміжку часу. Для багатьох вжиття енергоефективних заходів є надважким матеріальним тягарем, у зв’язку із чим люди обирають шлях сплати великих рахунків кожного місяця, ніж нереально велике капіталовкладення протягом досить короткого проміжку часу.

Державна цільова економічна програма енерго-ефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки1 доповнена такими завданнями, направленими на удосконалення законодавства та системи стандартизації у сфері енергоефективності, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива шляхом:

1 Далі за текстом — Програма.

— стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів;

— стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 343,42 млрд. грн., у тому числі 5,11 млрд. — за рахунок державного бюджету, 15 млрд. — за рахунок місцевих бюджетів, 323,31 млрд. грн. — за рахунок інших джерел.

Часткове відшкодування можливе у разі отримання ОСББ, житлово-будівельним кооперативом кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

1

обладнання та матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів

2

регулятори теплового потоку за погодними умовами та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них

3

вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них

4

вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) для місць загального користування (зокрема, під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ)

5

матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів

6

матеріали та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування (у тому числі щодо заміни електропроводки, ламп та патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів)

Відшкодування позичальнику частини суми кредиту проводиться одноразово в розмірі 40 відсотків суми кредиту, але не більш як 10000 грн. в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.

Стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) здійснюється у розмірі 20 % розміру кредиту, але не більш як 5000 грн. за одним кредитним договором.

Власники одноквартирних житлових будинків також вправі розраховувати на відшкодування частини кредиту на придбання обладнання та/або таких матеріалів:

1

радіатори опалення з терморегуляторами

2

вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом)

3

рекуператори тепла вентиляційного повітря

4

вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали

5

матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів

6

сонячні колектори для виробництва теплової енергії та підігріву води

Для власників квартир у багатоквартирних житлових будинках передбачена можливість часткового відшкодування кредиту на придбання:

1

радіаторів опалення з терморегуляторами

2

вікон з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом)

3

вузлів обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засобів обліку та відповідного додаткового обладнання і матеріалів

Розмір відшкодування становить 30 % суми кредиту, але не більш як 10000 грн. за одним кредитним договором. Також передбачена можливість погашення кредиторської заборгованості минулих років за бюджетними зобов’язаннями, взятими на облік органами Казначейства.

Кредит надається позичальникам в національній валюті уповноваженими установами.

За кожним заходом позичальник може отримати таке відшкодування лише один раз протягом одного бюджетного періоду.

Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та/або пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.

За кожним із заходів уповноважені установи формують окремий зведений реєстр позичальників.

Обов’язковою умовою для включення уповноваженою установою відомостей до зведеного реєстру позичальників є подання таким позичальником до уповноваженої установи копій документів, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, відповідно до умов кредитного договору.

Такі документи зберігаються в уповноважених установах протягом строку, передбаченого законодавством для зберігання документів за кредитною операцією, та надаються уповноваженою установою Держенерго- ефективності на його письмову вимогу за згодою позичальника.

На підставі даних зведеного реєстру позичальника щомісяця до 25 числа наступного періоду бюджетні кошти, що підлягають відшкодуванню позичальникам, перераховуються на рахунки відповідних уповноважених установ для погашення частини суми кредиту. Уповноважені установи протягом трьох робочих днів перераховують такі кошти на розрахункові рахунки відповідних позичальників, що відкриті в уповноважених установах, для погашення частини суми кредиту.

Позичальники, які отримали в звітному місяці кредит, але не подали до уповноваженої установи визначені умовами кредитного договору документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, включаються уповноваженою установою до зведеного реєстру позичальників у наступних періодах після отримання уповноваженою установою таких документів.

Відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, та відповідно до помісячного плану асигнувань в порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників.

Наступна публікація
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі