Теми статей
Обрати теми

Прийняття ОСББ рішень шляхом письмового опитування

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
У зв’язку із складністю організації та проведення загальних зборів через неприбуття необхідної кількості членів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку1, для наявності кворуму ОСББ все частіше вирішують поточні питання шляхом письмового опитування, а прийняте рішення доводять до членів ОСББ шляхом оприлюднення. Чи є така практика допустимою та такою, що відповідає вимогам чинного законодавства? Давайте розбиратися на прикладі однієї цивільної справи.

1 Далі за текстом — ОСББ.­

Суть спору

02.06.14 р. позивачі звернулись до Солом’янського районного суду м. Києва із позовом до ОСББ «Волинь» про визнання дій незаконними та просили суд:

1

визнати незаконними дії ОСББ «Волинь» щодо прийняття рішень шляхом проведення письмового опитування у період з 15 по 17 червня 2011 року з таких питань: Звіт правління про господарсько-фінансову діяльність ОСББ «Волинь» у 2010 р.; Про кошторис витрат на 2011 р.; Про подовження повноважень правління ОСББ «Волинь» на новий термін

2

визнати незаконними дії ОСББ «Волинь» щодо прийняття рішень шляхом проведення письмового опитування у період з 10 по 11 березня 2012 року з таких питань: Про затвердження Звіту правління щодо результатів господарсько-фінансової діяльності ОСББ «Волинь» у 2011 р.; Про затвердження кошторису ОСББ «Волинь» на 2012 р.; Про оренду майна в ОСББ «Волинь»

Свої вимоги позивачі мотивували тим, що вони є власниками квартир та членами обслуговуючої цей будинок організації — ОСББ «Волинь».

Позивачі вважають, що дії ОСББ «Волинь» щодо прийняття рішень шляхом проведення письмового опитування у період з 15 по 17 червня 2011 року і у період з 10 по 11 березня 2012 року з питань, заявлених в позовних вимогах, є незаконними, а відтак рішення членів ОСББ «Волинь», що прийняті шляхом проведення письмового опитування в зазначений період, повинні бути визнані недійсними.

Позивачі в обґрунтування позовних вимог надали копії оголошень результатів письмового опитування в період з 15 по 17 червня 2011 року та з 10 по 11 березня 2012 року. Позивачі стверджують, що дії ОСББ «Волинь» з отримання рішень шляхом письмового опитування суперечать Закону України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»2 та Статуту об’єднання.

2 Далі за текстом — Закон № 2866.

Представник відповідача надав суду належним чином завірену копію Статуту ОСББ «Волинь» і зазначив, що право отримувати рішення членів ОСББ шляхом їх письмового опитування закріплено Статутом. Виходячи з наведеного ОСББ «Волинь» не може бути позбавлено права прийняття рішень шляхом письмового опитування.

Нормативне обґрунтування

Судом встановлено, що позивачі є власниками квартир № 13 та № 20 у житловому будинку, в якому створено ОСББ «Волинь».

Частиною 1 ст. 7 Закону № 2866 визначено, що статут ОСББ приймається відповідно до Типового статуту, який затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування.

Відповідно до п. 1.1 Статуту ОСББ «Волинь», затвердженого протоколом №1 установчих зборів від 05.02.04 р. та зареєстрованого Солом’янською районною в м. Києві державною адміністрацією 26.05.04 р., ОСББ «Волинь» створено власниками квартир та/або приміщень багатоквартирного будинку, що затверджено рішенням загальних зборів від 05.02.04 р. №1.

У відповідності до п. 5.6 Статуту ОСББ «Волинь» рішення членів ОСББ може бути прийнято шляхом їх письмового опитування. Порядок проведення письмового опитування затверджується загальними зборами.

Так, у 2011-2012 рр. в ОСББ «Волинь» були проведені письмові опитування членів ОСББ «Волинь» з наступних питань, які є предметом спору.

Відповідно до вимог ст. 214 Цивільного процесуального кодексу України3 під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

3 Далі за текстом — ЦПК.

Разом з тим, суд може вирішити спір лише з вказаних позивачами підстав. Змінити підставу позову за власної ініціативою суд не вправі, оскільки цим самим втручається в диспозитивні права позивачів, які передбачають їх право на вільне розпорядження своїми як матеріальними правами, так і процесуальними засобами їх реалізації.

Згідно зі ст. 10, 11, 60 ЦПК висновки суду не можуть ґрунтуватися на припущеннях, кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Норми ст. 57, 59 ЦПК передбачають, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

При цьому обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть бути підтверджені іншими засобами доказування.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 18.12.09 р. № 14 «Про судове рішення у цивільній справі» передбачено, що відповідно до принципу безпосередності судового розгляду рішення може бути обґрунтоване лише доказами, одержаними у визначеному законом порядку та дослідженими в тому судовому засіданні, в якому ухвалюється рішення.

Судом встановлено, що згідно до п. 5.6 Статуту ОСББ «Волинь» рішення членів ОСББ може бути прийнято шляхом їх письмового опитування, тому діяльність ОСББ «Волинь» з отримання рішень від членів ОСББ шляхом їх письмового опитування є такою, що відповідає статуту та закону.

Натомість позовні вимоги позивачів про визнання незаконними дій ОСББ «Волинь» щодо прийняття рішень шляхом проведення письмового опитування, та визнання недійсними рішення членів ОСББ «Волинь», що прийняті шляхом проведення письмового опитування, суд вважає такими, що не ґрунтуються на законі.

З огляду на вищевикладене та сукупність досліджених судом доказів, які спростовують доводи позивачів, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є безпідставними, а тому вважає за необхідне залишити їх без задоволення.

Рішення суду

13.01.15 р. Солом’янський районний суд м. Києва у справі № 760-11853-14-ц за позовом до ОСББ «Волинь» про визнання дій незаконними вирішив у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Довідка

Прийняття рішень шляхом письмового опитування не заборонено законом. Але процедура повідомлення про загальні збори, вимоги до підстави визнання рішення прийнятим та порядок оприлюднення прийнятого рішення залишаються загальними. З метою правильного оформлення рішення в обов’язковому порядку на кожному аркуші із підписами членів ОСББ зазначаються дата та місце збирання підписів, тематика опитування та результати голосування кожного члена ОСББ. Анкетування також має містити повну інформацію про члена ОСББ (прізвище, ім’я, по батькові, адресу).

Теги ОСББ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі