Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання (про ставки земельного податку)

Нікітенко В., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
За якими ставками буде справлятися земельний податок у поточному році?

Відповідь на ваше запитання містить роз’яснення, розміщене на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (за посиланням http://zir.minrd.gov.ua). Отже, податківці роз’яснили таке.

Законом України від 28.12.14 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі — Закон № 71) внесено зміни до ст. 272 — 280 Податкового кодексу України (далі — ПК). Зокрема, змінено розмір ставок земельного податку за земельні ділянки, для яких нормативна грошова оцінка проведена та для тих, нормативна грошова оцінка яких не проведена.

Нагадуємо, Закон № 71 набрав чинності 01.01.15 р.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюють у розмірі не більше 3 % від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь — не більше 1 % від їх нормативної грошової оцінки. Про це зазначає ст. 274 ПК.

Не забувайте, що за земельні ділянки, які:

— перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності), ставку податку встановлюють у розмірі не більше 12 % від їх нормативної грошової оцінки;

— розташовані за межами населених пунктів, ставку податку встановлюють у розмірі не більше 5 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області (ст. 277 ПК).

Отже, ОМС мають встановити ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території, згідно з п. 284.1 ст. 284 ПК. При цьому відповідний ОМС має офіційно оприлюднити рішення про встановлення місцевих податків та зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому він планує застосовувати встановлені місцеві податки та збори або зміни до них (плановий період). Про це чітко говорить пп. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПК.

В іншому разі норми відповідних рішень застосовують не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

А якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, а також акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів? Що робити?

Зазначимо таке.

Щодо цього випадку думка податківців єдина: встановлення таких податків та зборів є обов’язковим відповідно до норм ПК.

Отже, до прийняття такого рішення їх все одно справляють, виходячи з норм ПК. При цьому застосовують їх мінімальні ставки. Що стосується плати за землю, то її справляють із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планують застосувати плату за землю (пп. 12.3.5 п. 12.3 ст. 12 ПК).

Враховуючи зазначене, у 2015 році земельний податок справляють із застосуванням ставок, які діяли до 31.12.14 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі