Теми статей
Обрати теми

Депутата засуджено? Повноваження — припинити

Федченко Л., головний редактор
До редакції часто звертаються наші читачі за консультацією з різних питань, але частіше — з, так би мовити, особливих, з якими не зустрічаються у щоденній роботі. Серед подібних питань, зокрема, можна відокремити ситуації, коли депутата місцевої ради вироком суду засуджено до покарання за вчинення кримінального злочину. У цій статті розглянемо детально алгоритм дій місцевої ради у двох випадках: коли депутата засуджено до покарання з позбавленням волі та коли покарання за злочин не пов’язане з позбавленням волі.

Депутата засуджено до позбавлення волі

Частиною 1 ст. 5 Закону України від 11.07.02 р. № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад»1, серед інших підстав, зокрема, п. 7 цієї частини, передбачено, що повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі:

7) набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили рішенням суду, яким його притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, та застосовано покарання або накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

1 Далі за текстом — Закон № 93.

Увага! Ця редакція п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону № 93 набирає чинності 26.04.15 р. (зміни були внесені Законом України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції»).

До слова сказати, наразі (до 26.04.15 р.) п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону № 93 діє у такій редакції:

7) набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення його до відповідальності за корупційне правопорушення, пов’язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

Але, як бачите, потрібна нам з вами норма свого формулювання не змінила.

Одразу ж звертаємо вашу увагу на саме формулювання ч. 1 ст. 5 Закону № 93 — у даному випадку відсутнє альтернативне вирішення питання — прямо передбачене припинення повноважень.

Отже, які саме дії має вчинити місцева рада, депутата якої засуджено до позбавлення волі?

Перш за все запам’ятайте, що жодних рішень на своїх пленарних засіданнях місцева рада не приймає — про це прямо йдеться у ч. 1 ст. 5 Закону № 93.

Наприклад, до місцевої ради від суду надійшло повідомлення про засудження депутата цієї ради до позбавлення волі. У цій ситуації місцева рада має, у свою чергу, повідомити територіальну виборчу комісію про дострокове припинення депутатом повноважень у зв’язку з набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі. Це потрібно для того, щоб територіальна виборча комісія призначила проміжні вибори депутата.

Але майте на увазі, що обвинувальним вироком суду депутата може бути не лише засуджено до позбавлення волі. Так, наприклад, у практиці зустрічаються випадки, коли депутата (який займав посаду секретаря ради) засуджено за отримання хабара у великому розмірі. У ході слідства було доведено, що вказаний посадовець місцевого самоврядування вимагав та отримав незаконну винагороду за винесення на розгляд сесії питання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою земельної ділянки, а також подальше сприяння у прийнятті радою позитивного рішення. Суд визнав посадовця винним у скоєнні злочину, призначив покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна. Також судом посадовця було позбавлено присвоєних рангів посадової особи місцевого самоврядування та права займати певні посади строком на 3 роки.

Отже, з цього робимо висновок, що таку категорію можна поділити ще на дві підкатегорії:

1) обвинувальним вироком суду до позбавлення волі засуджено депутата, який працює у раді на постійній основі (на виборній посаді — голова районної, обласної ради, їх заступники, секретар сільської, селищної, міської ради і т. і.), тобто одночасно є депутатом місцевої ради та посадовою особою місцевого самоврядування;

2) обвинувальним вироком суду до позбавлення волі засуджено депутата, який не працює у раді на постійній основі та не є посадовою особою місцевого самоврядування (тобто, у нього відсутні трудові відносини з відповідною місцевою радою).

Звісно, з першою підкатегорією засуджених депутатів у місцевої ради має бути «більше клопоту».

Підведемо підсумки: у разі, коли до позбавлення волі засуджено депутата, який не працює у раді на постійній основі, — місцева рада лише має повідомити про дострокове припинення депутатом повноважень територіальну виборчу комісію з метою організації останньою проміжних виборів депутата.

А от коли засуджений депутат одночасно займає посаду у раді — маємо оформити належним чином, перш за все — звільнення його з посади. З цією метою на підставі обвинувального вироку суду керівник місцевої ради видає розпорядження.

Увага! Наданий вище зразок розпорядження стане у нагоді лише у разі, коли депутата засуджено за злочин, не пов’язаний із притягненням до відповідальності за корупційне правопорушення.

img 1

 

Депутата засуджено без позбавлення волі

Подібними ситуаціями опікується ч. 2 ст. 5 Закону № 93. Так, відповідно до вказаної норми, повноваження депутата місцевої ради можуть припинятися достроково також за рішенням відповідної ради у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Увага! Прийняте місцевою радою рішення про дострокове припинення повноважень депутата може бути оскаржено у судовому порядку (ч. 3 ст. 5 Закону № 93).

При цьому зверніть увагу, що ч. 1 ст. 5 Закону № 93 (ср. ) безапеляційно вимагається дострокове припинення депутатських повноважень, а от вже у ч. 2 цієї статті місцевій раді надано можливість припинити повноваження депутата. Але це зовсім не означає, що рада не повинна відповідним чином реагувати і виносити це питання на розгляд пленарного засідання.

Отже, до вашої ради надійшло повідомлення з суду про засудження депутата місцевої ради до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Що з ним робити? Для початку зареєструйте цей документ згідно з інструкцією з діловодства як звичайну вхідну кореспонденцію та внесіть це питання на розгляд чергової сесії ради згідно з вимогами регламенту її роботи.

У проекті рішення ради необхідно, по-перше, зазначити документи, на підставі яких рада розглядає це питання.

Так, це буде відповідне повідомлення про засудження депутата місцевої ради до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, його дата та інші реквізити.

Другою підставою для прийняття радою рішення буде вже згадана нами ч. 2 ст. 5 Закону № 93, яка саме і надає раді право позбавити депутата депутатських повноважень.

І, нарешті, третя підстава — ст. 59 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з якою органи місцевого самоврядування та їх посадові особи у межах своїх повноважень приймають відповідно рішення та розпорядження.

У резолютивній частині рішення ради першим пунктом необхідно вказати «Достроково припинити повноваження депутата (П. І. П.) у зв’язку із набранням законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі».

У другому пункті резолютивної частини рішення ради доцільно зазначити про направлення копії рішення ради до територіальної виборчої комісії.

Якщо у вас виникли додаткові запитання з приводу порушених у статті питань — звертайтеся до нас. Разом ми знайдемо відповідь. Маємо надію, що отриману інформацію ви будете використовувати лише в теорії і на практиці вона вам не знадобиться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі